Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Bergindustrien tar miljøansvar

Skal Norge ha ambisjoner om å fortsette å være en industrinasjon, må prosjekter som det i Engebø ha livets rett, naturligvis innenfor forsvarlige, miljømessige rammer.

Vil utvinne:  «Om Norge skal ha ambisjoner om fortsatt å være en industrinasjon, må prosjekter som det i Engebø ha livets rett», skriver Hallset i Norsk Bergindustri. Bildet er fra Engebøfjellet. Foto: Øistein Norum Monsen
Vil utvinne: «Om Norge skal ha ambisjoner om fortsatt å være en industrinasjon, må prosjekter som det i Engebø ha livets rett», skriver Hallset i Norsk Bergindustri. Bildet er fra Engebøfjellet. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Meninger

Dagbladets Anne Marte Blindheim har rett i at Engebø-saken ikke er enkel. Imidlertid er det andre aspekter ved hennes kommentar som fortjener en oppklaring. Dette er en sak som er så grundig utredet at det ikke bør herske tvil om hva den eventuelt vil føre med seg av miljøpåvirkning. De 60 (!) rapportene som foreligger viser at prosjektet kan gjennomføres innenfor miljømessig forsvarlige rammer. Når man i tillegg vet at dette er en forekomst av global betydning, som i tillegg vil kunne generere 500 arbeidsplasser i en ellers næringssvak region, er det åpenbart at det er en mulighet verdt å gripe.

Prosjektet har vært under kontinuerlig angrep fra miljøbevegelsen som omtaler gruver som et hull i bakken eid av løgnere, og andre karakteristikker som effektivt kveler enhver saklig debatt. Det er synd fordi dette er blant prosjektene som virkelig kan bringe Norge tilbake i posisjon som industrinasjon.

Ressursforvaltning som kombinerer miljø- og industrihensyn er noe av det Norge gjør best. Behovet for rutil vil være sterkt også i framtida. Alternativet til utvinning i Norge er at Europa fortsetter importen i like stor grad som i dag, fra land der hensyn til miljø, HMS og arbeideres rettigheter ikke er de samme som her.

Vi i Norsk Bergindustri diskuterer bransjens framtid når som helst, vi nekter overhodet ikke å komme fram i lyset og diskutere slik Blindheim skriver. Tvert imot - vi vil at så mange som mulig skal få vite hvilke muligheter Norge har som bergverksnasjon i dag og i framtida. Det ligger svært rike mineralforekomster i den norske berggrunnen, mineraler som kan generere arbeidsplasser, teknologi og inntekter. Bergindustrien ligger til grunn for enhver industriell verdikjede.

Om Norge skal ha ambisjoner om fortsatt å være en industrinasjon, må prosjekter som det i Engebø ha livets rett, naturligvis innenfor forsvarlige, miljømessige rammer. Om ikke forblir det med fagert snakk.