Nylig utkom Ingmar Bergmans tre selvbiografiske bøker fra 1990-tallet samlet i et bind både her til lands og i Sverige. Men utgivelsen av klassikerne «Den gode viljen», «Søndagsbarn» og «Fortrolige samtaler» er blitt så villedende at det grenser til falskneri.
Mens Bergman selv aldri omtalte bøkene som romaner eller en trilogi, har nyutgivelsen fått den merkelige tittelen «Romantrilogien».
En fiks idé
Det er de svenske utgiverne i Stiftelsen Ingmar Bergman og Nordstedts forlag som har fått det for seg at bøkene ikke lenger er litterært bearbeidede familiehistorier, men romaner. Forlaget Press følger opp svenskenes fikse idé og strekker seg langt i villedende markedsføring for å gjøre påfunnet til sitt.
I baksideteksten hevder det at den amerikanske kritikeren Daniel Mendelsohn har skrevet et essay «spesielt for den norske utgaven». Det finnes også i den svenske utgivelsen, og er skrevet på bestilling av de svenske utgiverne.
I essayet argumenterer Mendelsohn ikke bare for at bøkene er romaner, men at de også utgjør en trilogi. Synspunktet stammer ikke fra ham, men fra hovedpersonen bak den svenske utgivelsen, Jan Holmberg. Det har fått fatale konsekvenser.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger