Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Bergman är lika mycket norrman som han är svensk»

Først var de lunkne, men svenske medier roser «Fanny og Alexander» etter å ha tenkt seg om.

FÅR SKRYT: Nationaltheatrets oppsetning av Ingmar Bergmans «Fanny og Alexander» får skryt av svenskene. Anmelderne var i utgangspunktet litt lunkne etter premieren lørdag kveld. Foto: Morten Holm / Scanpix
FÅR SKRYT: Nationaltheatrets oppsetning av Ingmar Bergmans «Fanny og Alexander» får skryt av svenskene. Anmelderne var i utgangspunktet litt lunkne etter premieren lørdag kveld. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

||| (Dagbladet): Verdenspremieren på teaterversjonen av Ingmar Bergmans «Fanny og Alexander» har fått stående ovasjoner i enkelte deler av norsk presse.

Dagbladets anmelder mente oppsetningen er en seier for teatret, VG trillet terningkast seks, mens Dagsavisen var mer kritiske.

Svenskene var derimot mer lunkne etter premieren lørdag kveld. Men etter at anmeldelsene ble publisert i dag, kan det likevel se ut til at anmelderne er blitt mer positivt innstilt etter å ha fått tenkt seg om.

«En storartet kollektiv innsats ligger til grunn for denne rørende og rike oppsetningen. Jeg tror bestemt at Bergman er like mye nordmann som han er svensk. Det er på alle sett kjempeflott,» skriver avisa Dagens Nyheter.

Anmeldelsen er overveiende positiv, det eneste de etterlyser er litt originalitet.

Skuespillerskryt
I norske medier har skuespillernes innsats blitt trukket fram som svært vellykket. Også i Expressen får blant annet rollen som Alexander skryt.

«Kåre Conradi, som spiller den voksen Alexander, gjør det med ettertenksom distanse, og lille Alexander spilles forbløffende godt av Skage Steinssom Lem,» skriver anmelderen.

«Teaterets poesi og sterke evne til å trollbinde er også en vakker kvalitet i oppsetningen,» fortsetter Expressen.

«Frihetene han (regissørene, journ.anm.) har tatt seg, er det som åpner Ingmar Bergmans verden og verk,» skriver Expressen.

Også Svenska Dagbladet er rimelig positive.

«Første akt pruster og forfører nesten like mye som filmen,» skriver anmelderen.

Han påpeker likevel at de to neste aktene er litt svakere. Styrken til stykket ligger i helhetsinntrykket, heller enn enkeltscener skriver han.

Bitter undertone
Det er likevel ikke uten bitterhet at svenskene anmelder stykket.

Dagens Nyheter påpeker hvordan norske massemedier melder at Norge først tok Bergmans hus Fårö og nå går løs på kulturarven hans med verdenspremieren på «Fanny og Alexander».

Avisa mener dette er akkurat sånne ting svenskene bygger sin storebrormentalitet på.

«Det er uklart hvorfor ikke Dramaten, som kanskje hadde vært et mer naturlig valg for teaterversjonen av Bergmans familiefreske, har vært mer på alerten. Kanskje har det med ressurser å gjøre. Det må koste en formue å iscenesette denne sløsende fortellingen i skala 1:1,» skriver Dagens Nyheter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media