Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bergmans pappdjevel solgt for 29 000 svenske kroner

Budene hagler på Ingmar Bergman-auksjon i kveld.

DJEVELSK GOD PRIS: Denne pappfiguren, en sprellemann formet som en djevel hadde en utropspris på mellom 300 og 400 svenske kroner. Foto: Bukowskis
DJEVELSK GOD PRIS: Denne pappfiguren, en sprellemann formet som en djevel hadde en utropspris på mellom 300 og 400 svenske kroner. Foto: Bukowskis Vis mer

||| Den mye omtalte auksjonen av eiendelene til den verdenskjente svenske regissøren Ingmar Bergman foregår akkurat nå på Bukowskis i Stockholm.

•Se Bergman-auksjonen live her.

Ifølge nettutgaven til Dagens Nyheter, hagler budene fra en fullsatt auksjonssal. Sluttprisene ligger langt over de beskjedne utropsprisene på Bergmans møbler og effekter fra hans berømte filmer.

Mellom 300 og 400 svenske kroner var prisen på en en djevelformet sprellemann, som ser ut som om den er laget av et barn. Sprellemannen ble klubbet på 29 000 kroner.

Kveldens dyreste
Kveldens hittill dyreste eiendel er en tremodell av Dramatiska Teatern, i skala 1:50. Sluttprisen endte på 1,025 millioner svenske kroner. Svimlende høyt over utropsprisen på mellom 20- og 30000 svenske kroner.

- Auksjonshuset Bukowskis' lokaler i sentrale Stockholm er fullstendig fullpakket av mennesker, skriver DN.se.

Det er ventet av kulturskattene etter den svenske regissøren, vil havne i utlandet - kanskje blant fansen hans i Hollywood.

Dagbladet har tidligere omtalt Bergmans norske datter Linn Ullmanns kamp for å gjøre farsgården på Fårö om til en kunstnersenter.

Regissørens siste vilje
Ullmann har lagt inn bud på deler av eiendommen, og har nå lykkes med å få solgt den store villaen sin i Oslo.

DRAMATEN:Tremodellen fikk sålangt kveldens høyste pris. Foto: Bukowskis
DRAMATEN:Tremodellen fikk sålangt kveldens høyste pris. Foto: Bukowskis Vis mer

På Fårö er alle husene etter Bergman fullstendig ribbet for innhold. Alt, unntatt hans mest private ting,  er å finne på kveldens auksjon.

Slik skulle det også være, ifølge den verdenskjente regissørens siste vilje: «Dette er mitt bestemte ønske og får ikke gjøres til diskusjonstema eller noe form for følelsesmessige rabalder».

Så langt ligger det an til at den samlede utropsprisen på to millioner svenske kroner for Bergmans 337 ulike eiendeler, blir mangedoblet.

— Jeg hadde fortventet at det skulle gå bra, men ikke bra. Dette er helt vilt, sier auksjonarius Tom Österman til DN.se.

GÅR UNNA: Eiendelene etter Ingmar Bergman forsvinner i kveld.
GÅR UNNA: Eiendelene etter Ingmar Bergman forsvinner i kveld. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media