Bergmans siste scene

I går ble 85 år gamle Ingmar Bergmans nye og absolutt siste film vist på svensk TV. Filmen kommer aldri på kino, men vises på NRK 21. desember.

Nesten 60 år etter at Bergman skrev sitt første langfilmmanus hadde «Saraband» premiere på svensk tv i går kveld. Filmen er oppfølgeren til «Scener fra et ekteskap» fra 1973, med Liv Ullmann og Erland Josephson fortsatt i hovedrollene. Filmen ble spilt inn i fjor høst.

Teknisk katastrofe

Grunnen til at filmen ikke kommer på kino er at Bergman selv er misfornøyd med den nye digitale teknikken. Når filmen skulle kopieres over til kinoformat sa han selv stopp. Verken filmfestivalen i Cannes eller Venezia fikk vise filmen.

- Det var en katastrofe. Men det har ikke lyktes å lage en bra kinokopi, og mitt krav er at den skal være like bra som tv-versjonen, sa Bergman til Aftonbladet i sommer.

11,5 mill. i formue

Nå trekker Bergman seg tilbake med over 10 millioner kroner i banken. Han forlater Stockholm og bosetter seg permanent på sommerstedet Fårö på Gotland, hvor han har et hus på 164 kvadratmeter med egen kinosal.

Han behøver altså ikke å snu på skillingen på sine eldre dager. Ifølge Aftonbladet har han en formue på 11,5 millioner svenske kroner.

Men han er neppe særlig opptatt av pengene. I et helt spesielt intervju med svensk TV4 for snart fire år siden fortalte den ellers lite snakkesalige mesterregissøren om det å bli gammel. TV4-reporteren brukte fem år på å få Bergman til å stille opp til intervju. Han møtte på en betingelse: At intervjuet ble gjennomført som en samtale mellom nettopp ham og skuespillervennen Erland Josephson.

Vurderer selvmord

Bergman fortalte at han vil vurdere å ta sitt eget liv, dersom det ikke lenger er meningsfullt.

- Jeg vil ikke være til last for andre, med et svekket sjelsliv og innvoller som saboterer meg. Det finnes faktisk muligheter, man kan bestemme selv om man vil fortsette å leve videre. Jeg håper jeg har så pass sinnsro når jeg tar den beslutningen. Og dette er ikke koketteri. For meg er dette en helt naturlig avslutning. Jeg håper jeg har så mye vett igjen at jeg har muligheter til å planlegge og organisere det, sier Bergman i intervjuet.

Han har vært gift fem ganger og har åtte barn. Forholdet til Liv Ullmann ble aldri formalisert, selv om de fikk datteren Linn. Han siste ekstskap var det lengste - han giftet seg med Ingrid i 1971, men de fikk aldri barn sammen. Da hun døde i 1995 tok han det svært tungt.

- Det er det verste som har hendt meg i hele mitt liv, og det har invalidisert meg at Ingrid døde. Jeg synes det er tungt å leve. At jeg aldri skal få treffe henne igjen kjennes forferdelig, det er en uhyggelig tanke, sier Bergman.

Siste med Liv

Liv Ullmann har ikke stått foran kamera med Bergman som regissør siden «Høstsonaten» i 1978. Men hun har regissert to Bergman-manus, «Enskilda samtal» (1996) og «Trolösa» (2000). Hun fikk tilbud om en rolle i Bergmans siste kinofilm fra 1983, «Fanny och Alexander» i 1982, men takket nei for i stedet å lage «Jenny».

- Ingmar hadde skrevet en rolle til meg i «Fanny og Alexander», men jeg sa nei og gjorde «Jenny» isteden. Det er det eneste jeg angrer på i hele mitt liv, fortalte Ullmann da Dagbladet møtte henne under innspillingen av «Saraband» i Stockholm i fjor. Etter siste innspillingsdag var hun klar over at dette nok var siste gangen Bergman sto bak kamera og hadde regien.