Bergmans svarte messe

Et besettende, burlesk og poetisk mareritt i Ingmar Bergmans regi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

STOCKHOLM (Dagbladet): Så klinker han til i sitt 82. år, Ingmar Bergman, med en både fantasieggende og alvorlig oppsetning av Strindbergs feberhete kammerspill «Spöksonaten». Mang en yngre regissør vil nok misunne ham at han har fått dreis på et så tilsynelatende uhåndterlig skuespill som «Spöksonaten». Men i sin fjerde iscenesettelse siden 1941 av dette stykket, går han rett til den religiøse kjernen av Strindbergs bisarre helvetesrike og makter å lage helstøpt og morbid teater underveis.

Skrekkabinett

«Spöksonaten» er det pulserende storstadslivet forvrengt til et grusomt skrekkabinett. På Dramatens målarsal tyter groteske stumfilmkarikaturer og gjenferder med hvite dødsmasker inn overalt. I sentrum står den unge studenten (Jonas Malmsjö), helten fra gårsdagens bybrann, som drømmer om å få komme inn i varmen i den store leiegården der översten (Per Myrberg) og hans datter (Elin Klinga) bor. Den som hjelper ham til å nå målet er den suspekte gubben (Jan Malmsjö), et edderkoppmenneske besatt av å fange folk i sitt nett og kryste hver dråpe liv ut av dem.

Vel inne i leiegården, i oppsetningens høydepunkt, spöksupeen, ser studenten at lite viser seg å være hva det har utgitt seg for å være. Skrap litt i lakken i et hvilket som helst hjem, er moralen, og gørra tyter ut. Hos Vverstens ramler skjelettene ut av skapet, bløffmakerne avsløres, og det forjettede paradiset, de fornemmes verden, viser seg å være like forlokkende som den bøtta med brun kloakk Bergman lar en tjenestepike tømme i et hull i scenegolvet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer