Berlevåg-kor har begeistret 500 000

I kveld løste tilskuer nummer 500 000 billett til filmen «Heftig og begeistret». Knut Erik Jensens film om mannskoret fra Berlevåg har blitt en av de mest sette norske filmene noensinne. I tillegg ble Jensen også tildelt film- og kinobransjens ærespris i dag.

Det var en spent stemning som rådet i sal 2 på Colosseum kino i Oslo i kveld. Like før visningen av «Heftig og begeistret» vakte det oppsikt i salen at kinodirektør Ingeborg Moræus Hansen, regissør Knut Erik Jensen, samt journalister og fotografer hadde tatt veien til kinosalen. Og snart ble det klart hva de alle ventet på.

Da kunne kinodirektøren stolt annonsere at dokumentarfilmen om Berlevåg Mannssangforening i kveld passerte besøkende nummer 500 000.

Blomster og heder

Moræus Hansen delte ut blomster, heder og en elgstatuett til den lykkelige regissøren, og gratulerte ham med det eventyrlige besøket.

Like etter ble kinogjenger Finn Rolfsen, som satt på sete 8 på sjette rad, ropt fram foran lerretet av regissør Knut Erik Jensen. Der ble den heldige publikummeren overrakt blomster, samt en reise fra SAS. Hvor reisen skal gå? Til Berlevåg, selvfølgelig. Og til alt overmål kunne Finn Rolfsen fortelle at han selv faktisk er født i Berlevåg.

«Heftig og begeistret» har gått sin seiersgang over hele Norge, og bare i Oslo er den inntil nå sett av over 100 000 kinogjester.

- Jeg synes det er fantastisk. Det er veldig viktig for en film å bli godt mottatt i hovedstaden, sa Knut Erik Jensen.

Og så snurret «Heftig og begeistret» nok en gang over et kinolerret for ivrige kinogjengere.

- Lykkelig mann

Etter markeringen møtte Dagbladet.no regissør Jensen ute i gangen på Colosseum kino.

Hvordan føles det å stå bak en norsk film som har blitt sett av en halv million mennesker?

Jensen tar en slurk vann og tenker seg litt om. - Jeg er en lykkelig mann på alle måter nå. Og gutta i koret er også lykkelige. De sier at nå kan det bare gå rett opp - til helvete, sier han til Dagbladet.no.

Kinodirektør Ingeborg Moræus Hansen er også full av lovord om dokumentaren fra det værharde nord.

- Jeg har jo alltid brent for dokumentaren. Dette er som et mirakel som er kastet over oss, og nå relateres alt tilbake til denne filmen. Det er en forlengelse av både OL på Lillehammer og Kristin Lavransdatter, sa hun stolt til Dagbladet.no.

Fikk ærespris

I kveld ble Knut Erik Jensen også tildelt film- og kinobransjens ærespris, Aamot-statuetten. Det var Linn Ullmann som overrakte prisen.

Kommunale Kinomatografers Landsforbund gir Jensen prisen blant annet for sitt engasjement for å skildre Norges nordlige regioner.