- Berlin ble redningen

BERLIN (Dagbladet): Madrugada har vært gjennom et vanskelig og turbulent år med personlige problemer og motsetninger i bandet.

- Vi dro til Berlin, det ble redningen. Vi kunne ikke lagd «Grit» uten all dritten vi har vært gjennom, sier Sivert Høyem.

Midt i den bohemske bydelen Kreuzberg møter Dagbladet Madrugada. Sivert Høyem, Robert Burås, Frode Jacobsen og Simen Vangen er preget av en natt med festing. Dagen i forveien ble markert med konsert og plateslipp i Tempelhof med fans og internasjonal presse til stede.

Grått østblokkvær hviler over byen. Sånt tar på, det også.

Men livet blir raskt lysere når Astrid i bandets stambule, Cake, serverer Bloody Mary. Sitronen pirrer, tabascoen river og isen kjøler. Bedre enn Paracet.

Totalt kaos

- Året som har gått har ikke vært noen god periode. Det har ikke vært det vanlige damestyret. Det har vært det ekstraordinære damestyret. Alt var totalt kaos da jeg kom til Berlin, sier Sivert.

Frode, som har bodd halvannet år i Berlin, tegner et bandbilde fullt av konflikter.

Trommeslager Jon Lauvland Pettersen sluttet, inn fra outer space kom Siverts barndomskamerat Simen, den eneste skolerte musikeren med mange års jazz- og klassiske studier bak seg.

- Vi så hverandre ikke. Jeg bodde på Sortland, mens Simen bodde i Amsterdam, Robert i Oslo og Frode i Berlin. Frode boblet av kreativitet, og sendte teiper til Robert, som fant fram tøffe riff. Vi skjønte at Berlin var stedet, vi måtte dit, sier Sivert.

Gutta ønsker ikke å framstå som mørkemenn. Nå er det latter, samhold og pågangsmot som preger dem.

Førstereisgutt

De beskriver Berlin som en smeltedigel. Der er det fremdeles billig å bo, i forhold til metropoler som London og New York - eller Oslo, for den del. Hit kommer musikere og kunstnere fra hele verden. Folk er søkende og det eksperimenteres i alle retninger.

Simen Vangen er førstereisgutt i rocksammenheng. Han hadde aldri spilt i band før invitasjonen fra Madrugada kom.

- Bandet skulle lages på nytt. Jeg måtte tilpasse meg, men jeg har også tilført musikken noe, sier Simen .

Madrugada er ikke blitt mer jazza, selv om trommisen har den bakgrunnen. Det låter tungt og monumentalt, men det er likevel mer lekent.

Skitten plate

«Grit» er blitt en annerledes Madrugada-plate. Den saktegående melankolien og dysterheten er erstattet med mer punk. Melodiene er mer til stede, tempoet er skrudd opp og det hele er grovt tilhogd.

«Grit», som betyr møkk, er en ganske skitten plate.

- Vi har spilt inn cd-en live. Ville fange øyeblikket og lage andre stemninger enn vi er kjent for. Den er både mer tilgjengelig, men også særere og mer krevende. Vi frir ikke akkurat til publikum.

Turbulent

«Grit» er spilt inn i Einstürzende Neubauten-studioet Tritonus med produsent Head (PJ Harvey) bak spakene. Tekstene er det Sivert som står for. De er skisser i en ung manns søkende og turbulente liv.

Nå står Norge og Kontinentet for Madrugadas føtter. Neste år er det England og USA som er målet. Aldri har interessen vært større i utlandet.

VENTING: Det blir mye venting på flyplasser. Her er Frode Jacobsen (tv) og Simen Vangen. Foto: ANDERS GRØNNEBERGUT PÅ TUR: Platedirektør Per Eirik Johansen i EMI følger opp Sivert Høyem og co. når ny plate skal lanseres internasjonalt.
KJÆRESTEN: Robert Burås sammen med kjæresten Kristin Winsents, som er kjent fra NRK TV og radio.
EN VANSKELIG TID: Madrugadas tredje cd, «Grit», er et resultat av en turbulent tid med bandkonflikter og personlige problemer. Reisen til Berlin og bydelen Kreuzberg ble redningen. Fra v. Sivert Høyem, Simen Vangen, Robert Burås og Frode Jacobsen.