Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Berlusconi er politisk kastet på gata av Senatet

Tidligere statsminister i Italia, Silvio Berlusconi, er kastet ut av Senatet. En 20 år lang æra i italiensk politikk er over.

HISTORISK:Senatet samlet i Palazzo Madama i Roma for å avgjøre om Silvio Berlusconi, Italias statsminister i til sammen ni år, skulle fratas sitt sete ettersom han er dømt for skattesvindel. Foto: AP / Scanpix / Mauro Scrobogna / Lapresse
HISTORISK:Senatet samlet i Palazzo Madama i Roma for å avgjøre om Silvio Berlusconi, Italias statsminister i til sammen ni år, skulle fratas sitt sete ettersom han er dømt for skattesvindel. Foto: AP / Scanpix / Mauro Scrobogna / Lapresse Vis mer
Kommentar

Klokka 17.43 var det klart, etter et tidvis livlig og støyende ettermiddagsmøte i Senatet i Palazzo Madama i Roma. Silvio Berlusconi, som har regjert Italia i til sammen ni år, er kastet ut av Senatet. Han har mistet sin parlamentariske immunitet. Domstolene venter ham i flere saker som tiltalt.

Utfallet var nærmest gitt, skjønt man vet aldri i italiensk politikk. Femstjernersbevegelsen, som er «imot alle» i italiensk politikk, og nekter å velge side mellom høyre og venstre, ville denne gang stemme sammen med venstresida for å avsette Berlusconi. De kunne knapt gjør annet så lenge de fører korstog mot korrupsjonen.

Både dagsorden og vedtaket i Palazzo Madama var svært enkle. Senatet fastslår at setet til senatoren fra Molise, hvor Berlusconi har sittet, står ledig. Det sto 193 mot 114 stemmer på tavla etterpå. Av de 114 som støttet Berlusconi, var det flere som gledet seg over hans fall, men de stemte til pynt motsatt, fordi de visste at utfallet var gitt.

Alle kunne se dette, bokstavelig, fordi Berlusconi ikke var til stede. Men det har han sjelden vært i det siste. Det ville ha vært som å delta i sin egen - politiske - begravelse å møte opp til skjebnemøtet med sine inntil da likeverdige som skulle dømme ham. Men samtidig sa han fra seg retten til å forsvare seg, et nytteløst foretak, naturligvis, dog ville det innebære en viss ærverdighet. Senatorer og deputerte i Italia tiltaler hverandre med «onorévole» - «ærverdige» - før familienavnet.

Men Berlusconi tålte ikke skjærsilden. Etter vedtaket i Senatet avlyste han en opptreden i fjernsyn og så dro han til familien i Milano i et privat fly.

Etter 20 års sammenhengende tilværelse i italiensk politikk, med nærmest daglige opptredener i fjernsyn og i landets aviser og stadige besøk i, eller krangler med, landets domstoler er hans politiske løpebane trolig over. Han kan ikke stille til valg de neste seks åra, og han er 77 år gammel.

- Dette er ikke slutten for et regime, men for en banal mann, sa komikeren Beppe Grillo fra fra den «anti-politiske» Femstjernersbevegelsen.

Senator Paola Taverna fra samme bevegelse satte sinnene i kok blant Berlusconis tilhengere da hun sa:

- Det eneste som betyr noe for Berlusconi er hans mandats fall. Italias fall betyr ingenting.

Pietro Grasso, presidenten i Senatet, måtte minne om at ordskiftet kan ses av alle på fjernsyn og internett. Berlusconis tilhengere kjempet forgjeves for å få til hemmelig avstemning. Men dette forslaget ble først nedstemt. Berlusconi er faktisk tiltalt for å ha bestukket en senator, som har innrømmet å ha mottatt pengene, for å bidra til å felle tidligere statsminister, Romano Prodi, i hemmelig avstemning.

Den alltid teatralske «Il Cavaliere» - «Ridderen» - kalte det for «en sørgedag for demokratiet», da han snakket til en flokk svorne tilhengere utenfor sitt hjem i Roma, Palazzo Grazioli. De frammøtte kvinnene fra hans parti bar svarte sørgeklær, uten tvil etter beskjed fra iscenesetteren. Der i palasset har han i det siste forskanset seg i et slags luksus-fengsel, hvorfra det har kommet vekselvis euforiske og nedtrykte utspill, trusler, kjærlighetserklæringer til folket og advarsler mot hat.

- Jeg sverger på at jeg kommer tilbake i Palazzo Chigi! kunne han love.

Det er der statsministeren i Italia holder hus. Men nå kastes Berlusconi nærmest på gata politisk, og han må nøye seg med å se statsmakta og sine drømmers hus utenfra.

Han sammenliknet påtalemakta med Røde Brigader i dag. Han har alltid hevdet å være forfulgt av «røde dommere» og «feministiske statsadvokater». Og på mandagen hevdet han å ha tolv vitnemål og 15 000 sider dokumentasjon - fra Hongkong - som beviste hans uskyld.

Han mister setet i Senatet i henhold til en lov som sier at en deputert eller en senator som får en endelig dom på mer enn fire års fengsel skal avsettes. Senatet måtte likevel, litt pussig, gjøre det endelige vedtaket om å frata senator Berlusconi sitt sete i huset.

1. august stadfestet Kassasjonsretten en dom på fire års fengsel for grov skattesvindel. På grunn av lover som Berlusconi fikk vedtatt som statsminister og hans høye alder ender dette med ett års samfunnstjeneste.

Tirsdag flyttet han sine gjenværende partifeller over i opposisjon mot statsminister Enrico Letta. Men nå spiller det ikke lenger noen rolle. De er ikke mange nok igjen til å skape regjeringskrise. I et forsøk på å styrte statsministeren i oktober forlot om lag 30 senatorer med visestatsminister Angelino Alfano i spissen den inntil da allmektige partilederen.

Men tirsdag vant også statsminister Letta parlamentarisk støtte for statsbudsjettet, og Berlusconi kunne ingenting gjøre for å ødelegge hans verk.