Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Berlusconi fra Senatet til straff og nye tiltaler

Spørsmålet i Italia nå er opplagt: Hva vil Silvio Berlusconi gjøre når han er kastet ut av Senatet, når han ikke kan stille til valg og domstolene venter?

UTSTØTT: Ticdligere statsminister Silvio Berlusconi er nå også tidligere senator i Italia. Mens Senatet vedtok å kaste ham på dør, valgte Berlusconi å holde folkemøte for sine trofaste, under sitt nye gamle partinavn, Heia Italia. Han sverget på å komme tilbake i Palazzo Chigi, statsministerens kontor. Men nå venter ett års samfunnstjeneste og i seks år har han forbud mot å stille til valg. Foto: REUTERS / Scanpix / Yara Nard
UTSTØTT: Ticdligere statsminister Silvio Berlusconi er nå også tidligere senator i Italia. Mens Senatet vedtok å kaste ham på dør, valgte Berlusconi å holde folkemøte for sine trofaste, under sitt nye gamle partinavn, Heia Italia. Han sverget på å komme tilbake i Palazzo Chigi, statsministerens kontor. Men nå venter ett års samfunnstjeneste og i seks år har han forbud mot å stille til valg. Foto: REUTERS / Scanpix / Yara Nard Vis mer
Kommentar

Da han ble fratatt sitt sete i går ettermiddag var ikke senator Silvio Berlusconi til stede. Etterpå avlyste han en opptreden i fjernsyn og dro «hjem til familien» i Milano.

Politisk har ikke Italias tidligere statsminister, som ledet landet i ni år, noe folkevalgt verv lenger. Han er 77 år og kan ikke stille til valg de neste seks år. Det neste året skal han til og med utføre en ydmykende samfunnstjeneste, som er straffen for å i stort omfang ha svindlet den samme staten som han ledet, for skatt.

Sirkus
Silvio Berlusconi har vært Italias rikeste og klart mektigste person de siste 20 åra, hvor han har preget næringslivet, media og politikken på en enestående og særdeles omstridt måte. Men nå blir det nok noe helt annet.

Hans samfunnstjeneste kommer til å bli et årelangt sirkus i mediene, enten han skal vaske på gamlehjem eller plukke søppel i gatene. Skal det foregå med livvakter? Vil han ankomme i limousin med privat sjåfør? Under soning skal han dessuten gifte seg, har han kunngjort, med Francesca Pascale, som ble født da han hadde fylt 50 år.

«Il Cavaliere» - «Ridderen» - kommer til å gå rundt som martyr, ikke minst på fjernsynsskjermene, i hans egne kanaler. Dette har han jo stadig uttrykt om sin vanskjebne:

- Ikke i noe sivilisert og demokratisk land i historien har noen politiker lidd under en forfølgelse som dette.

Domstolene
Men forfølgelsen vil fortsette. Etter å ha brukt politisk makt i 20 år for å slippe unna loven og domstolene stadfestet Kassasjonsretten en dom på fire års fengsel for skattesvindel 1. august. Nå er han uten parlamentarisk immunitet og mye mer sårbar overfor påtalemakta og domstolene. Han er til og med fratatt passet.

11. februar må han møte i en domstol i Napoli, tiltalt for å ha betalt en senator, som har innrømmet forholdet, for å være med på å prøve å felle statsminister Romano Prodi i 2006.

24. juni i år ble Berlusconi dømt for maktmisbruk som statsminister og for kjønnslig omgang med mindreårig, samt være pådriver for prostitusjon. Han ble dømt til sju års fengsel og livsvarig forbud mot å inneha offentlige verv. Denne dommen er, som vanlig, anket. Når den kommer opp igjen neste år er han i tillegg tiltalt for å ha betalt for falske vitnemål. Hans tre fremste festfiksere er dømt som halliker i et sidespor til denne dommen.

I Bari er Berlusconi tiltalt for å ha betalt for falske vitnemål i en historie som også dreier seg om å hente inn prostituerte til festbruk.

Berlusconi er også dømt for å ha lekket ulovlige telefon-avlyttinger av en politisk motstander til sin families avis, Il Giornale, hvor broren Paolo er redaktør. Han har anket dommen. Broren er dømt til to år og tre måneders fengsel.

Splittet og svakt
Med alt dette, blir det anledning til politikk? Berlusconi splittet sitt eget parti, Frihetens Folk (PdL), ved å forsøke å felle statsminister Enrico Letta i oktober, egentlig et forsøk på å redde sitt eget sete i Senatet. Han har samlet de gjenværende trofaste under det opprinnelige partinavnet Heia Italia. Men tirsdag var de ikke mange nok til å stanse statsbudsjettet fra Letta, og Letta fikk fornyet tillit.

Berlusconi gir likevel ikke opp å lede partiet, sier han. Egentlig eier han det. Og dattera Marina, som er nevnt som ny partisjef, stadfestet farens lederskap i går. Berlusconi kan nok lede et parti uten folkevalgt verv, uten immunitet, i samfunnstjeneste, i bryllup og fra tiltalebenken, men flokken hans er nå for liten til å ta skikkelig hevn. Nå sitter han igjen der han begynte, med fjernsynskanaler og penger.

Skjønt med Silvio Berlusconi skal man aldri utelukke overraskelser.