AVBRØT FERIEN: Italias statsminister Silvio Berlusconi gestikulerer under en pressekonferanse med finansminister Guilio Tremonti. Landets økonomi står på kanten av stupet, og tida for å finne en utvei renner ut. Foto: AP Photo/Pier Paolo Cito/SCANPIX
AVBRØT FERIEN: Italias statsminister Silvio Berlusconi gestikulerer under en pressekonferanse med finansminister Guilio Tremonti. Landets økonomi står på kanten av stupet, og tida for å finne en utvei renner ut. Foto: AP Photo/Pier Paolo Cito/SCANPIXVis mer

Berlusconi framskynder krisemøte til i kveld

Statsminister Silvio Berlusconi i Italia måtte framskynde neste ukes ekstraordinære regjeringsmøte om nye økonomiske innsparinger til i kveld.

Statsminister Silvio Berlusconi får stadig dårligere tid til å redde Italias økonomi, den tredje største i euro-området, fra stupet.

Motvillig måtte han onsdag avbryte ferien i et av sine feriehus på Sardinia for å dra til Roma og kunngjøre et krisemøte i hans regjering i neste uke, for å vedta nye økonomiske innstramminger, som han egentlig er imot. 

I dag måtte han framskynde krisemøtet og i all hast sammenkalle statsrådene til i kveld klokka 19. Hva de kommer til å vedta er ganske i det blå, for de er innbydres sterkt uenige.

Alle tiders topp Samtidig kunngjorde guvernøren i Bankitalia, Mario Draghi, en ny historisk topp for Italias offentlige gjeld, den nest største i EU målt i forhold til landets årlige verdiskaping, bare nylig forbigått av Hellas.

Gjelda er nå på ufattelige 1 901,9 milliarder euro. Den har vokst 4,4 milliarder euro den siste måneden.

Mario Draghi skal i november overta etter franske Jean-Claude Trichet som sjef for Euro-banken i Frankfurt.  De to skrev i forrige uke et hemmelig brev, som lakk ut i avisa Corriere della Sera, med helt klare krav til Berlusconi om hva han må gjennomføre for å få hjelp fra Euro-banken med den italienske gjelda.

Stor sprik Men hva slags krisetiltak kan Berlusconi få gjennomført? Han statsråder er sterkt splittet. Fire politiske tungvektere i hans parti, Frihetens Folk (PdL), truer med å stemme mot innsparingene når de kommer til parlamentet.

Hans eneste gjenværende regjeringsfelle, føderalistiske Lega Nord, brummer nå høyere enn opposisjonen. Lederen deres, Umberto Bossi, harsellerte over statsministeren i dag med et pussig ordtak: «Mye røyk og lite brennevin.»

EU setter sin lit til finansminister Giulio Tremonti, som nok har planene klare, men som ikke vet hva han kan få vedtatt. Han er stadig mer ensom blant statsrådene, sier politiske iakttakere. Ingen klare forslag er lagt fram, og opposisjonen setter seg derfor på bakbeina.

Opposisjonen - Dere ber om samarbeid, men først må dere forklare hva dere ønsker å gjøre, og, framfor alt, hvorfor dere ikke har gjort det i de siste tre og et halvt år, sier Pier Luigi Bersani fra venstresidas Demokratisk Parti (PD).

- Dere ønsker å få oss til å undertegne en blank sjekk. Vær så snill å dra hjem igjen! tordner Antonio Di Pietro, den tidligere korrupsjonsetterforskeren som nå leder partiet Verdienes Italia.

Nyvalg?
Møtet med partene i arbeidslivet onsdag endte ikke med noen sosial pakt, fordi fagbevegelsen og næringslivet ikke fikk noen klare forslag å ta stilling til eller forhandle om. Gårsdagens møte i parlamentet endte heller ikke i forhandlinger. Ender dette i regjeringskrise og nyvalg? spør politiske iakttakere.

- Valg? Det snakker vi ikke om, sa Berlusconi i dag.

- Italia er sterkt, nå er tida for vekst, sa statsministeren også.

Men Italia har knapt hatt vekst i økonomien på ti år. Bare Haiti og Zimbabwe har hatt lavere vekst det siste tiåret, ifølge ukemagasinet The Economist.

Den statsministeren som i sine til sammen nesten ti år i Palazzo Chigi ennå har til gode å legge fram et statsbudsjett uten underskudd, skal nå foreslå å innskrive et forbud mot underskudd i Grunnloven. Det kommer i alle fall til å ta lang tid.