Berlusconi kjemper mot ydmykelsen

Silvio Berlusconis sete i Senatet i Palazzo Madama i Roma står på spill fra i dag av, og han kjemper som en villmann for å ikke ende sitt politiske liv i vanære.

DOMFELT: Tidligere statsminister Silvio Berlusconi kjemper som en villmann for å redde sitt politiske liv. Han er dømt til fire års fengsel for skattesvindel og skal da etter loven fratas sitt sete i Senatet og ikke kunne stille til valg i minst seks år. Nå klager han til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Foto: AP / Scanpix / Riccardo De Luca
DOMFELT: Tidligere statsminister Silvio Berlusconi kjemper som en villmann for å redde sitt politiske liv. Han er dømt til fire års fengsel for skattesvindel og skal da etter loven fratas sitt sete i Senatet og ikke kunne stille til valg i minst seks år. Nå klager han til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Foto: AP / Scanpix / Riccardo De LucaVis mer
Kommentar

Det er Komiteen for Valg og Immunitet i Senatet i Italia som i dag, mandag, kom sammen for å drøfte hvordan de vil tolke en lov som forbyr en person som har en rettskraftig dom på mer enn to års fangsel å sitte i Senatet eller Deputertkammeret. Av de 23 medlemmene tilhører bare seks partiet til Berlusconi, Frihetens Folk (PdL).

Berlusconi, som tre ganger har vært statsminister og preget italiensk politikk i 19 år, har nesten daglig, fra han fikk dommen på fire års fengsel 1. august, truet med å velte statsminister Enrico Letta og kaste Italia ut i politisk kaos. Letta er avhengig av parlamentarisk støtte fra Berlusconis parti. Men det kan ha sin pris.

Hvis Senatet til slutt vedtar å frata ham sitt sete, kan han etter loven ikke stille til valg i minst seks år. Hvis han da sørger for å felle Letta, blir det trolig nyvalg. Og Berlusconi kan ikke delta. Hvordan skal han da verne seg mot rettsvesenet, hvor han har enda et par tiltaler å svare for?

Dommen som Kassasjonsretten opprettholdt 1. august lyder på fire års fengsel. Men den blir skåret ned til ett års soning. Og i Berlusconis alder blir det da samfunnstjeneste eller husarrest.

Den loven, som etter lovens bokstav skal frata ham setet i Senatet, var han og hans parti med på å vedta nyttårsaften i 2012. Men nå klager Berlusconi og hans mange advokater denne loven inn for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Berlusconi er dømt for skattesvindel som skjedde før loven ble vedtatt, framholder han. Derfor krenker loven hans menneskerettigheter, mener han.

Dersom man blar hele logikken hans ut, vil dette si: Da Berlusconi svindlet den italienske staten for skatt, visste han ikke at han kunne miste sin plass i Senatet for dette lovbruddet.

Og så mener Belusconi at flere av senatorene har gjort seg inhabile ved å uttale seg negativt om ham. Da er alle hans politiske motstandere inhablie og kan ikke stemme.

Videre har Berluscono og hans våpendragere forsøkt å presse Republikkens president, Giorgio Napolitano, til å benåde ham. Men der har de tydeligvis møtt døve ører.

Man trenger ikke å huske langt tilbake for å minnes Bersluconi som drømte om å innta Palazzo Quirinale, hvor Napolitano ennå sitter ufrivillig, og bli Italias president. Nå kjemper han for å unngå den vanæren som rammet hans gode venn, tidligere statsminister Bettino Craxi, som måtte flykte fra domstolene og Italia og døde i Tunisia. 29. september fyller Berlusconi 77 år. Å bli kastet ut av Senatet og ikke kunne stille til valg i seks år framover ville være en ydmykende slutt på hans politiske liv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.