Berlusconi må bøye seg for Letta

Foran onsdagens avstemning om tillit til statsminister Enrico Letta i Italia ser partiet til Silvio Berlusconi ut til å svikte sjefen og støtte Letta.

SVIKTES; Tidligere italiensk statsminister Silvio Berlusconi mellom «dua» Angelino Alfano og «hauken» Daniela Santanchè idet de åpner det nye partikontoret til det partiet som het Heia Italia og så ble Frihetens Folk og nå skal gjendøpes til Heia Italia. Nå ser partiet ut til å svikte Berlusconi for første gang, og de moderate vinner fram med å støtte statsminister Enrico Letta fra venstresida. Santanchè ofrer hodet sitt på et fat, sier hun, for å redde hodet til Berlusconi. Foto: AP / Scanpix / Massimo Percossi
SVIKTES; Tidligere italiensk statsminister Silvio Berlusconi mellom «dua» Angelino Alfano og «hauken» Daniela Santanchè idet de åpner det nye partikontoret til det partiet som het Heia Italia og så ble Frihetens Folk og nå skal gjendøpes til Heia Italia. Nå ser partiet ut til å svikte Berlusconi for første gang, og de moderate vinner fram med å støtte statsminister Enrico Letta fra venstresida. Santanchè ofrer hodet sitt på et fat, sier hun, for å redde hodet til Berlusconi. Foto: AP / Scanpix / Massimo PercossiVis mer
Kommentar

I helga ga tidligere statsminister Silvio Berlusconi ordre til de fem statsrådene fra hans parti, Frihetens Folk (PdL), om å trekke seg fra Italias regjering. Han ville felle statsminister Enrico Letta, fra Demokratisk Parti (PD), og ha nyvalg straks. Men dermed splittet Berlusconi det partiet som han eier.

Letta utfordrer Berlusconi
Påskuddet var å stanse Lettas forslag om å øke momsen en prosent. Men egentlig var det en trusel for å unngå at Berlusconi blir kastet ut av Senatet og får seks års forbud mot å stille til valg på grunn av dommen om skattesvindel. På nesten alle hold ble dette kalt «vanvittig og uansvarlig», også i hans eget parti oppsto murring.

Onsdag er Italias skjebnedag. Statsminister Letta vil legge fram en økonomisk plan fram til 2015 og be om tillit i Parlamentet.

«Eneste mulige»
I dag, tirsdag, sier senator Carlo Giovanardi, en av de moderate i PdL, at flertallet i partiet vil støtte statsminister Letta. Han støtter Berlusconis kamp for å ikke bli kastet ut av Senatet, men vil ikke felle Letta.

- Å opprettholde denne regjeringa er det eneste mulige politiske balansepunktet, sier han.

Det er en politisk underdrivelse i et Italia i økonomisk og politisk krise.

Oppsiktsvekkende
Bare minutter etter uttalelsen fra Giovanadari ba visestatsminister, innenriksminister og Berlusconis nummer to, Angelino Alfano, parlamentsgruppa i PdL om å støtte statsministeren fra venstresida. Det er intet mindre enn oppsiktsvekkende og første gang Berlusconis parti faller ham i ryggen.

- Jeg er fast overbevist om at hele partiet vårt i morgen vil stemme for tillit til Letta, sa Alfano, som er den hittil siste av Berlusconis «kronprinser».

«Haukene»
I helga feiret Berlusconi sin syttisjuende fødselsdag, etter å ha kunngjort sitt neste giftemål, i villaen i Arcore utenfor Milano omgitt av sine mest ihuga støttespillere. Derfra kom ordren om å trekke statsrådene og felle Letta, uten at statsrådene var tatt med på råd. De som omga ham der var «haukene» i partiet, mens statsrådene er blant «duene».

Blant «haukene» i Arcore var Daniela Santanchè, som i dag, tirsdag, sa seg rede til å «ofre hodet på et fat» til Alfano, som han hadde krevd, for å holde partiet samlet og hjelpe Berlusconi.

- Fordi det eneste som opptar meg er våre velgeres og Italias ve og vel og at det ikke blir Berlusconis hode som ender på et fat, uttalte hun, som står på den ytre høyrefløyen.

Sårt nederlag
Italiensk politikk er uforutsigelig, men dette dufter av et dundrende nederlag for Berlusconi. Etter den fellende dommen 1. august har han på alle måter forsøkt å unngå å miste setet som senator og å bli nektet å stille til valg.

Men president Giorgio Napolitano vil ikke tenke på å benåde ham. Og statsminister Enrico Letta nekter å bøye seg for hans utpressing. Etter Berlusconis krigserklæring, som Letta kalte «vanvittig og uansvarlig», tok han en samtale med president Napolitano, og bestemte seg for å gå til Parlamentet for å be om tillit.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.