<strong>INGEN NÅDE:</strong> Senator Silvio Berlusconi holdt en pressekonferanse hjemme i Palazzo Grazioli i Roma hvor han hevdet å ha tolv vitnemål og 15 000 sider med dokumenter - fra Hongkong, av alle steder - som beviser hans uskyld. Senatet skal nå avgjøre om han skal fratas sitt sete etter en rettskraftig dom for storstilt skattesvik. Foto: AP / Scanpix / Domenico Stinellis
INGEN NÅDE: Senator Silvio Berlusconi holdt en pressekonferanse hjemme i Palazzo Grazioli i Roma hvor han hevdet å ha tolv vitnemål og 15 000 sider med dokumenter - fra Hongkong, av alle steder - som beviser hans uskyld. Senatet skal nå avgjøre om han skal fratas sitt sete etter en rettskraftig dom for storstilt skattesvik. Foto: AP / Scanpix / Domenico Stinellis Vis mer

KOMMENTARER

Berlusconi på vei til klippen

Det politiske livet til Silvio Berlusconi avgjøres i Senatet i Italia i dag, onsdag, når senatorene skal vedta om han skal fradømmes sitt sete som folkevalgt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Fra han gikk inn i politikken i 1994 har den nå 77 år gamle Silvio Berlusconi klart å sno seg gjennom rettsvesenet med allverdens knep uten å få en fellende dom helt til Kassasjonsretten 1. august stadfestet en dom på fire års fengsel for storstilt skattesvindel. Den tidligere statsministeren truet først med å felle statsminister Enrico Letta og kaste Italia ut i krise, i håp om å presse fram en eller annen form for politisk fribrev eller benådning.

Men da han ikke fikk noen nåde av sine politiske motstandere gjorde han alvor av sitt skremmeskudd og tvang statsrådene fra sitt heleide parti, Frihetens Folk (PdL), til å søke avskjed. Statsminister Letta fra det sosialdemokratiske Demokratisk Parti (PD), som er avhengig av parlamentarisk støtte fra PdL, bestemte seg for å sette hardt mot hardt, lot avskjedssøknadene ligge og gikk til de folkevalgte om ba om tillit.

Onsdag 2. oktober raknet det for Berlusconi i Senatet. Hans egne senatorer vendte seg mot ham og Letta vant en ydmykende seier over Berlusconi.

Etter loven skal en senator eller en deputert som får en dom på mer enn to års fengsel, fratas sitt sete og sin parlamentariske immunitet. Samtidig følger et seks års forbud mot å inne ha folkevalgte verv. Men, pussig nok, skal dette bekreftes av de andre folkevalgte. Først har en komite sett på spørsmålet, og nå skal hele Senatet treffe en endelig avgjørelse. Med et seks års forbud mot å stille til valg er nok det politiske livet over for den 77 år gamle milliardæren.

Mandag krevde en fortvilt Beluconi gjenopptakelse fordi han hevder å ha skaffe nye beviser som «fullstendig undergraver grunnlaget» for dommen om skattesvindel. Han har tolv vitnemål og 15 000 sider med dokumenter fra Hongkong som beviser hans uskyld, sier han. Men dommen er rettskraftig.

I helga forsøkte han - igjen - å få president Giorgio Napolitano til å benåde ham, uten å sende en ydmykende søknad om benådning til den tidligere kommunistiske veteranen som han avskyr.

- Presidenten bør ikke nøle et øyeblikk med å annullere denne vanærende samfunnsstraffen uten at jeg skal måtte be om det. For det har jeg ikke ære nok til, sa Berlusconi.

Det vil latterliggjøre Italia dersom han, som har vært statsminister i tilsammen ni år, skal måtte vaske toaletter under samfunnsstraff, mener han. Men andre vil trolig mene at han allerede har latterliggjort Italia nok med sine krumspring. Ifølge nyhetsbyrået ANSA kladder ikke Napolitano på noe nådebrev.

Berlusconi skal for første gang tjene samfunnet, ikke omvendt, kan man si. Dommen på fire års fengsel blir satt ned til ett år, etter lover som Berlusconi fikk vedtatt mens han regjerte. Og fordi han er mer enn 70 år gammel skal han ikke sone i fengsel. I valget mellom husarrest og samfunnstjeneste har han valgt det siste.

Berlusconi gikk inn i politikken for «å redde Italia fra kommunismen», hevdet han. Men egentlig gjorde han det for å redde sitt forretningsimperium og sin egen person fra lover og domstoler. Gang på gang har han som statsminister skreddersydd lover etter egne behov, og flere ganger er disse lovene etterpå opphevet i Grunnlovsdomstolen.

Fratas han nå sin parlamentariske immunitet, så har han flere runder i retten i vente. Allerede er han tiltalt for å ha kjøpt kjønnslig omgang med mindreårig, for maktmisbruk som statsminister og for å ha bestukket en senator og for å ha lekket ulovlige telefon-avlyttinger av en politisk motstander til avisa hvor broren er redaktør.

Politisk har det også raknet for Berlusconi. Partiet PdL er i full krise etter forsøket på å felle Letta. Visestatsminister Angelino Alfano, den tidligere generalsekretæren i PdL, har tatt med seg andre statsråder og folkevalgte og forlatt partiet. En arg Berlusconi sitter igjen med de trofaste «haukene» og prøver å gjenoppbygge partiet under sitt opprinnelige navn, Heia Italia (Forza Italia). «Heia Italia! Heia Silvio!» er slagordet.

I en slags raus takk for følget til Bersluconi sier Alfano at hans flokk vil stemme mot å kaste ham ut av Senatet, antakelig vel vitende om at det blir han likevel. Det blir åpen avstemning, noe Berlusconi også har motsatt seg; han er jo også tiltalt for å ha bestukket en senator i et forsøk på å felle statsminister Romano Prodi. I åpen avstemning kan det bli politisk kostbart for en del av senatorene å bryte med sine partier for å redde en dømt forbryter.

I italiensk politikk kan, empirisk sett, hva som helst skje, men for Silvio Berlusconi er det bare ett skritt fra Senatet i Palazzo Madama til Den Tarpeiiske Klippen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer