<strong>ÅPEN DOM:</strong> Tidligere statsminister Silvio Berlusconi støttes av kjæresten Francesca Pascale, som han snart skal gifte seg med. Ellers er det bare sorgen i politikken som i domstolene. Foto: REUTERS / Scanpix / Alessandro Bianchi
ÅPEN DOM: Tidligere statsminister Silvio Berlusconi støttes av kjæresten Francesca Pascale, som han snart skal gifte seg med. Ellers er det bare sorgen i politikken som i domstolene. Foto: REUTERS / Scanpix / Alessandro Bianchi Vis mer

KOMMENTARER

Berlusconi skal dømmes i åpen avstemning i Senatet

Senatet i Italia skal i åpen avstemning avgjøre om Silvio Berlusconi skal utestenges. Det vil skje i november.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

En komité i Senatet avviste kravet fra tidligere statsminister Silvio Berlusconi om hemmelig avstemning. Med sju mot seks stemmer vedtok komitéen åpen votering.

Senatorene skal stemme over å frata Berlusconi hans sete som senator i et møte først etter 22. november, fordi dagsorden i Senatet er full fram til da. Dette melder italienske aviser.

Ventelig vil senatorene avsette ham. Han skal også fratas retten til å stille til valg i seks år, ifølge loven. Dette følger av dommen på fire års fengsel for grov skattesvindel, som Kassasjionsretten opprettholdt i august. Seinere har en domstol i Milano også dømt ham til to års forbud mot å inneha offentlige verv - han er kjent inhabil - som en del av dommen for skattesvindel.

Dommen på fire års fengsel blir satt ned til ett års soning, etter en lov som Berlusconi fikk vedtatt mens han var statsminister. Som 77 år gammel slipper Berlusconi å sone i fengsel, og han har valgt samfunnstjeneste framfor husarrest.

Saksgangen i Senatet for å utestenge en senator er kronglete og vanskelig, til tross for at loven fastslår at en senator eller deputert som er dømt til mer enn to års fengsel skal miste sitt sete. Berlusconis parti, Frihetens Folk (PdL) anklages for uthalingstaktikk.

Kampen for å få hemmelig avstemning anses av mange politiske iakttakere å være et siste forsøk fra Berlusconi på å overtale nok senatorer til å hoppe av fra sine partiers standpunkter og på den måten redde skinnet. Det er mye lettere når alt er hemmelig.

På nyåret skal Berlusconi tiltales i en domstol i Napoli for å ha bestukket senator Sergio de Gregorio, angivelig med tre millioner euro, for å bidra til å felle daværende statsminister Romano Prodi (2006 — 2008). Senatoren har innrømmet å ha fått penger av Berlusconi.

Statsminister Enrico Letta fra det sosialdemokratieke partiet Demokratene (PD) sitter på nåde fra partiet til Berlusconi, PdL. Men da Berlusconi nylig forsøkte å felle Letta gjennom å tvinge statsrådene fra PdL til å gå av, møtte han opprør i egne rekker. Ydmykende måtte han bøye seg, mens Letta kunne feire en lenge etterlengtet seier.

Men den indre striden fra den mislykte regjeringsjakta herjer ennå i Frihetens Folk. Berlusconi vil gjendøpe partiet til det navnet som det opprinnelig hadde, Heia Italia (Forza Italia). Dette navneskiftet virker det som om Berlusconi bare har fått med seg «haukene» i partiet på, de som støttet ham i forsøket på å felle Letta. Mot den står den fløyen rundt visestatsminister Angelino Alfaro som gjorde opprør og hindret Italia i å havne i ny politisk krise.

Enden er nær for Berlusconi, 77 år gammel og snart trolig utestengt fra politikken i noen år, og et par tiltaler venter i rettsvesenet. Da er han ikke lenger en god hest å satse på for den som vil ha ei framtid på høyresida i italiensk politikk. Berlusconi må innstille seg på samfunnstjeneste, men han kan da i det minste se fram til sitt bryllupp om ikke så lenge.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer