NEDTUR: Tidligere statsminister Silvio Berlusconi i Senatet 2. oktober da han måtte støtte statsminister Enrico Letta, et smertelig politisk nederlag. Snart blir han trolig fratatt setet i Senatet. Og nå velger han å sone en dom for skattesvindel gjennom samfunnstjeneste framfor husarrest. Foto: AFP / Scanpix / FILIPPO MONTEFORTE
NEDTUR: Tidligere statsminister Silvio Berlusconi i Senatet 2. oktober da han måtte støtte statsminister Enrico Letta, et smertelig politisk nederlag. Snart blir han trolig fratatt setet i Senatet. Og nå velger han å sone en dom for skattesvindel gjennom samfunnstjeneste framfor husarrest. Foto: AFP / Scanpix / FILIPPO MONTEFORTEVis mer

Berlusconi skal tjene samfunnet

Den dømte skattesvindleren Silvio Berlusconi har valgt å sone straffen gjennom samfunnstjeneste framfor husarrest, sier hans advokater.

Kommentar

Italia står foran et nytt, storstilt politisk teaterstykke, igjen med Silvio Berlusconi i hovedrollen, når den tidligere statsministeren omsider skal sone dommen på fire års fangsel som ble stadfestet for tredje gang i rettsvesenet 1. august. Og den tidligere statsministeren har øyensynlig gitt opp å slippe unna.

Det kommer uten tvil til å bli den mest mediedekkede soningen i historien. Kommer han til å sende dette på direkten på en av sine fjernsynskanaler? Han kan uansett komme til å gjøre sin plikt omgitt av et kobbel av journalister og fotografer.

Det kan ende med ei årelang forestilling i fjernsyn, mye lenger enn Hurtigrutas ferd mot nord i NRK.

Vil Berlusconi komme til sin daglige tjeneste og hentes derfra i limusin med privat sjåfør? Han vil neppe ta metro eller buss. Og må han ikke ha livvakter? Blir han historiens første gatefeier med egne livvakter? Da kan han bli Italias nyeste severdighet, som vil tiltrekke seg en hærskare av tilreisende fra inn- og utland. Mange vil nok ha et bilde av seg sammen med Berlusconi. Ytterst få kan smile som ham.

Allerede før advokatene kunngjorde hans valg rant det inn med tilbud fra alle kanter. Får vi se ham rense historiske monumenter for klyser av tyggegummi, noe som ellers koster Roma en euro per stykk? Eller skal han feie gater? En mediekåt prest vil ha ham til å hjelpe skakkjørte, narkomane ungdommer. Eller skal han hjelpe til på et gamlehjem?

Berlusconi burde vaske dassene i Justispalasset i Milano, hvor dommerne og statsadokatene som dømte og tiltalte ham har sitt daglige arbeid, lyder et av de mest ydmykende forslagene.

Antakelig skal dette foregå i Roma, fordi han har skiftet offisiell adresse fra de 120 hektarene til Villa San Martino i Arcore, utenfor Milano, til Palazzo Grazioli med sine tusen kvadratmeter i Roma. Det bor han sammen med kjæresten Francesca Pascale, som han snart skal gifte seg med.

Straffen på fire års fengsel skjæres ned til ett år, på grunn av en lov om amnesti som han fikk vedtatt som statsminister. Og 77 år gammel slipper han vanlig fengsel. Han kan velge samfunnstjeneste eller husarrest. Nå har han valgt det første.

- Jeg godtar ikke å gjøre samfunnstjeneste som en vanlig forbryter som skal omskoleres, har Berlusconi tidligere slått fast.

Men nå er han en vanlig forbryter, ifølge domstolene. Likevel hadde han som gammel et valg, og han valgte altså samfunnstjeneste.

Opprinnelig ville han heller være «politisk fange», sa han, i husarrest i et av sine tallrike palasser. Men samfunnstjeneste gir ham større bevegelsesfrihet enn husarrest. Dette er trolig grunnen til hans valg. Eller er dette et knep fra en iscenesetter i verdensklasse? Hva er det i så fall han vil oppnå?

Dommen på fire års fengsel følges også av et forbud mot å inneha offentlige verv i fra tre til fem år, noe en domstol i Milano snart skal utmåle. I de nærmeste dagene skal også Senatet avgjøre om han skal fratas setet som senator og få seks års forbud mot å stille til valg. De to straffene overlapper hverandre.

Men dette er Italia. Fengslene er overfylte og rettens kvern maler uhyre langsomt, noe som henger sammen. Fengslene har plass til 47 615 fanger, men de inneholder i dag nesten 68 000 personer i «umenneskelige og nedverdigende» forhold, ifølge en dom i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

President Giorgio Napolitano minnet Deputertkammeret og Senatet om dette bruddet på menneskerettighetene i et brev tirsdag. Skjuler det seg her et forslag om benådning, som også kan redde Berlusconi? spør noen politiske iakttakere. Napolitano avviser dette fullstendig. Men tilhengerne til Berlusconi gir ikke opp å redde ham i siste liten og vil ikke avvise en eller annen form for amnesti som også kan redde deres leder.

Dagbladet har skrevet det før: Dette kan bli første gang Silvio Berlusconi må sette samfunnets interesser foran sine egne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.