Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

-  Bernander er en halvdød papegøye

Otto Jespersen mener kringkastingssjefen er feig, og at det ikke har kommet noe nytt og friskt på humorfronten siden han ble sjef. Utspillet får blandet mottakelse i humor-Norge.

I et portrettintervju med Dagens Næringsliv, går Otto Jespersen knallhardt ut mot sjefen hos hans tidligere arbeidsgiver, NRK.

«Det er synd å være sjef for en TV-kanal som NRK og ikke ha større baller enn det John G. Bernander har. Når du har en halvdød papegøye på skulderen som kikker deg i kortene, er det ikke gøy å jobbe med humor. Det har ikke kommet noe nytt og friskt på humorfronten i NRK siden Bernander ble sjef.»

Bernander tok over roret etter Einar Førde i 2001. Jespersen skiftet da beite til TV 2.

-  Førde var en uredd faen med sans for god politisk satire, sier Jespersen til DN.

Når Dagbladet konfronterer John G. Bernander med komikerens uttalelser, er svaret kontant:

-  Det står enhver fritt å gi uttrykk for den forvirring som råder i sitt eget sinn, sier han.

Mye kritikk

Kringkastingssjefen har fått mye kritikk fra humorbransjen. Bård Tufte Johansen reagerte kraftig da Bernander nektet ham og Harald Eia å sende «Kylling-stuntet». Det ble også heftige krangler da Kristopher Schaus program «Et Norge i krig», ble tatt av plakaten etter bare et halvt år.

 HUMORKRIG:  Otto Jespersen fyrer løs mot sjefen hos hans tidligere arbeidsgiver NRK, John G. Bernander. Foto: JON TERJE H. HANSEN
HUMORKRIG: Otto Jespersen fyrer løs mot sjefen hos hans tidligere arbeidsgiver NRK, John G. Bernander. Foto: JON TERJE H. HANSEN Vis mer

Espen Thoresen Værsaagod Takkskalduha er enig i Jespersens kritikk av Bernander, og mener sparkingen av Schau er et premieeksempel på hans lederstil. Nils Heldal, som da var radiosjef, var mannen som offisielt sa opp kontrakten med Schau.

«Helt tilfeldig»

-  Han skjøv Nils Heldal foran seg. Heldal har tidligere uttalt at han er stor fan av Kristopher Schau. Da var det jo selvfølgelig helt tilfeldig at han sluttet i NRK to dager etter at han hadde gitt Kristopher sparken, sier Thoresen Værsaagod Takkskalduha.

Han mener NRK under Einar Førdes tid, var en mer stimulerende arbeidsplass.

-  Før hadde du Førde der som backa deg, og NRK hadde den mest ekspansive humor og underholdningssatsingen i landet. Nå blir den faktisk utfordret av TV 2, mener Thoresen.

Linjeskifte

Komikeren, som nå er programleder i Kanal 24, mener det ble et linjeskifte i NRK da Bernander tok over.

-  Den type humor som jeg jobber med, ble plutselig ikke så interessant lenger, sier Thoresen og fortsetter:

-  Jeg ser en direkte kopling mellom Fuck for Forest-stuntet på Quartfestivalen i Kristiansand, og John G. Bernanders medlemskap i Frimurerlosjen i hjembyen, sier Thoresen.

Skummelt med makt

Han får støtte av Linn Skåber, som for tiden lager en ny humorserie for NRK sammen med Marit Åslein.

-  Det er alltid skummelt med mennesker med for mye makt. At det ikke har skjedd noe, er jeg ikke enig i. Se bare på Robert Stoltenberg og Melonas. Men, rare beslutninger blir tatt når makten ikke er fordelt. At for eksempel Kristopher Schau er ute av NRK er fortvilende for oss som lengter etter nytenkning, utvikling og forskning innen vårt felt, sier Skåber.

Den tidligere radioduoen Are og Odin, Are Sende Osen og Klaus Sonstad, har nå hvert sitt radioprogram på NRK P3. Da kringkastingssjefen var med på å åpne Are og Odins lyttermuseum i Trondheim, ga han dem ros for at de hadde bevist at det gikk an å lage populær humor som ikke baserte seg på mobbing.

-  Først må jeg si at jeg er fan av Otto Jespersen, og beundrer hans komiske kvaliteter. At han som Valebrokks riksrefser fortsatt følger med på alt NRK leverer av humor, er imponerende. Vi har tross alt en mye lettere jobb vi som ser etter nybrottsmoro på TV 2, sier Klaus Sonstad.

Are Sende Osen er enig med sin gamle makker:

-  Jeg føler meg ikke så truffet av kritikken, siden jeg har jobbet i NRK i ti år. Jeg har imidlertid kolleger som har begynt etter Bernanders tid, og jeg synes det er litt sleivete å si at det ikke har kommet noe nytt og friskt etter at Bernander ble sjef, sier han.

Treffer ikke blink

Steinar Sagen i NRK synes heller ikke Jespersen treffer blink.

-  NRK får til nye ting hele tiden. Jeg kan nevne eksempler i fleng - «Tre brødre», «Singelklubben» og faktisk også serien «Fremtiden kommer bakfra». Alt dette viser at NRK gjør andre greier enn de kommersielle kanalene.

-  Jeg vil ikke si at Rikets Røst er så fantastisk nyskapende. Jeg syns det er morsomt, men et magasinprogram med innslag på video er ikke akkurat nytt og forfriskende, sier Sagen.

-  Jeg har bare jobbet under John G. Bernander og har fått backing for det jeg har gjort. Jeg har aldri følt at jeg har noen død eller levende papegøye på skulderen, sier han videre.

Komiker Jon Niklas Rønning, som i vår er aktuell med «Bye & Rønning show» på NRK, synes Jespersen bommer i sin kritikk.

- Ikke enig

-  Jeg er ikke enig med Jespersen. NRK er fortsatt den kanalen som leverer det som er spennende og nytt på humorfronten. Jeg opplevde ikke Bernander som noen død papegøye på skulderen under utviklingen av programmet, sier Rønning.

Atle Antonsen mener Jespersen tillegger Bernander for mye innflytelse over humoren i statskanalen.

-  Jeg har begrenset erfaring med papegøyer, men enten er de altfor levende, eller befriende døde. Dette gjelder vel tamfugl generelt. Hvorvidt en slik beskrivelse skulle passe på Bernander kan jeg nesten ikke mene noe om, da jeg ikke har noe forhold til ham overhodet, ei heller tilhører frimurerlosjen, sier Antonsen og fortsetter:

-  Men at han alene skulle ha ansvaret for en mangel på nye og revolusjonerende humortalenter, er vel kanskje å gi ham overlegent mye ansvar og kredibilitet i forhold til min og vår bransje. Jeg føler for eksempel heller ikke at Førde er mannen man skal stå i evig takknemlighetsgjeld til selv om han var sjef da Bård og Harald i sin tid fikk sjansen. Og Otto: Humor som er bra nok og etterspurt, og eventuelt fyller et tomrom, tvinger seg alltid fram uansett.

BESVARER KRITIKKEN: John G. Bernander besvarer kritikken med å si at Jespersen fritt må kunne gi uttrykk for forvirring i sitt eget sinn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media