Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Berntzen får økohjelp

Nyhetsdirektør Tom Berntzen får ikke lenger bestemme over pengesekken til nyhetsavdelingene. For å hindre enda større underskudd har Einar Førde og Torger Reve skaffet Berntzen økonomirådgiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRK flytter

Krever opprydding

Direktør Tom Berntzen har ikke maktet å stoppe pengestrømmen ut av kontoene til NRKs Nyhets- og distriktsdivisjon (NYDI). Derfor sa de to øverste NRK-toppene stopp. Fra i går overtok NRKs økonomidirektør Kjersti Nordtveit økonomistyringen for NYDI. Ole André Hansen (fra NRK Ressurser) overtar hennes direktørjobb, mens hun blir NYDIs økonomiske rådgiver - i alle fall ut året.

Økonomitrøbbel

- Jeg vil ikke bruke ord som satt under administrasjon. Men det er riktig at kringkastingssjef Einar Førde foreslo å styrke økonomifunksjonen i NYDI. Det vedtok styret, sier Torger Reve, NRKs nyvalgte styreleder.

- Det går mot 80 millioner i underskudd i år?

- Det kan fort bli 100 millioner i underskudd i år, korrigerer Reve.

- Det er bare tre måneder igjen av året, så det er ikke mye vi kan få gjort på den tida. Men neste år skal økonomien i balanse, sier Reve - uten rom for tvil.

- Allmennkringkasterne i både Sverige og Danmark måtte gjennom en hestekur med store oppsigelser. Er det oppskriften for NRK også?

- Det er en mulighet, ja. Men budsjettet for neste år er ikke vedtatt. Det er ikke styrets oppgave å forslå spareplaner. NRK-ledelsen skal gjøre det. Vi skal godkjenne planene, sier Reve.

Kritikk

- NYDI må forbedre sin oversikt over økonomien, påpeker Reve, som vil gi den kommende kringkastingssjefen krystallklar beskjed: Økonomien skal i balanse før nyttår 2001.

- Jeg er ikke fornøyd med økonomistyringen i NYDI. Den har utviklet seg i gal retning. Derfor dette grepet, sier kringkastingssjef Einar Førde.

- Overforbruket har skjedd flere avdelinger. Nordtveit skal være med på å lage et tryggere grunnlag for neste års budsjett. Jeg medgir at dette innebærer en kritikk av Tom Berntzen, men det betyr ikke noe for hans stilling, fortsetter Førde.

- Vi har bedt om assistanse til økonomistyring, og jeg er glad for at jeg fikk Kjersti Nordtveit som min rådgiver. Jeg håper hun blir lenger enn tre måneder, sier NYDI-direktør Tom Berntzen til Dagbladet. Berntzen har i det siste mistet flere betrodde ledere.

Bøddel

Et av NRKs mange problemer er at når TV2 lager en seermagnet, strømmer pengene inn via annonsørene. Når NRK lager en suksess, strømmer pengene ut. Alt må kuttes - også sportssendingene.

- Til et nivå jeg er fornøyd med, og som er tilpasset vår økonomi, mener Berntzen.

- I år har vi hatt både OL og fotball-EM. Dét bør ikke forekomme så ofte, sier Reve sarkastisk.

NRK søker Stortinget om 100 kroner ekstra fra hver lisensbetaler neste år. Men NRK må også tilpasse staben etter de krav til lønnsomhet som styret forlanger. Men Førde overlater til sin arvtaker å kutte i staben på 3000 ansatte.

Krisemøte

For en måned siden ble alle NRKs avdelingsledere innkalt til ekstraordinært økonomimøte, der dystre tall ble presentert. Samtlige avdelinger ble pålagt umiddelbar sparing.

- Også underholdningsavdelingens programleder-A-lag må være med på sparepakka, sier sjefen, Tordis Aavatsmark.

Dessuten rammes sporten hardt. Kort tid før årets Sydney-OL måtte sportssjef Tor Aune redusere både staben og sendeplanene. Det gikk først og fremst ut over de planlagte direktesendingene om natta.

Nyhetsdivisjonen skal i den siste tida ha brukt 14 millioner mer enn budsjettert. Det betyr at NRKs «Morgennytt» må halvere sin sendetid. Målet er å spare ti millioner før nyttår.

FÅR KJEFT: Nyhetsdirektør Tom Berntzen har ikke lenger den tillit som skal til for å styre den skakkjørte nyhetsøkonomien. Derfor får han nå hjelp til å styre budsjettene unna skyhøye overskridelser.