Berntzen reddet av bestevennen

Tom Berntzen (50) er første toppsjef som forsvinner etter økonomikrisen i NRK. Men bestevennen, sponsormillionær Terje Bogen, redder Berntzen, som ikke lenger hadde tillit hos sine sjefer.

Gikk i tide

Anne tar over

- Mistilliten fra de ansatte har ikke spilt noen som helst rolle i mitt valg. Jeg bestemte meg for å ta jobben i går, sier Tom Berntzen til Dagbladet, som sier at han ikke har brukt lang tid på å forberede sin avgang i NRK.

- Jeg gir meg mens jeg er på topp, sier Berntzen og avviser at mistillit fra redaksjonsklubben påvirket valget.

- Jeg forlater NRKs nyhetsdivisjon med gullende ren samvittighet. Jeg har vært en populær sjef, og en upopulær sjef, ler Berntzen.

Hemmelig

- En ekte sjef som våger å ta de riktige valgene og stå for dem, kommer nødvendigvis til å være omstridt i perioder.

Kringkastingssjef Einar Førde bekrefter overfor Dagbladet at de hadde diskutert Berntzens avgang i all hemmelighet.

- Vi har snakket om dette en stund. Og jeg mente det var best at han sluttet samme dag som nyheten om at han skulle over i ny jobb ble kjent. Jeg ville ikke ha noe vakuum i denne stillingen.

Dagbladet får bekreftet fra annet topplederhold i NRK at fjorårets underskudd på 70 millioner kroner i NYDI ble Berntzens bane.

- Berntzen sa til Dagbladet 29. oktober at han gjerne ville fortsette også etter at du hadde sluttet?

- Han kunne ikke si noe annet, sier Førde.

- Kan du si noe annet enn at avgangen er frivillig?

- Jeg vil ikke si annet enn at han har gjort en god jobb i ni år og at jeg ikke har bedt ham om å slutte, sier Førde.

Redningsmann

Med ny kringkastingssjef på plass skal direktørsjiktet i NRK fristilles. Det er lite trolig at Berntzen hadde overlevd denne prosessen.

Dermed ble det Tom Berntzens gode venn, Terje Bogen i Sponsor Service, som kom NRK-sjefen til unnsetning. De to har delt dyp og inderlig sportsinteresse i årevis og de har også tidligere gjort hverandre vennetjenester. Tom Berntzen var mannen som ga jobb til Bogens sønn i Dagsrevy-redaksjonen for noen år tilbake.

Nå er det Bogen som tilbyr Berntzen jobb hos seg. Og den vil Berntzen ha. Etter to måneders ferie begynner han som konserndirektør for medier i Sponsor Service - og får det trolig som plommen i egget. Nå kan han kombinere sin mediekunnskap med lidenskapelige sportsinteresse.

SLUTTER UTEN TILLIT: Tom Berntzens avgang ble spådd i Dagbladet 30. oktober i fjor. Etter to måneders tenketid valgte nyhetsdirektøren i går å gå av til fordel for jobb hos kameraten Terje Bogen i Sponsor Service.