Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Berntzen slår tilbake

Medarbeidere har sluttet, og medarbeidere har sutret. Syndebukk: Tom Berntzen. NRKs distrikts- og nyhetsdirektør vil egentlig ikke innrømme det, men det siste året har vært tøft. Selv for en beryktet revolverjournalist.

- Ingen har bedt meg om å gå av. Jeg har aldri vurdert min egen stilling. Men det går inn på en leder når organisasjonen ikke fungerer, sier Berntzen.

- Blir det like mye bråk i tida framover?

- Det håper jeg da inderlig ikke. Men det kommer aldri til å bli slutt på konfliktene i en stor dynamisk organisasjon hvor profilerte medarbeidere sloss om ressurser internt. Det har ingenting med meg som leder å gjøre.

- Hvilke profilerte medarbeidere?

- Vi har for eksempel mange dyktige utenriksmedarbeidere, men ikke nok penger til å sende folk verden rundt hele tida.

- Tenker du på Hans-Wihelm Steinfeld som måtte gå fra sin lederstilling?

- Jeg vil ikke kommentere enkeltpersoner. Men om du tror du kan være populær som leder, bør du finne deg en annen jobb. En leder skal være respektert.

Én innrømmelse

Tom Berntzen har lang fartstid i både dårlig og hardt vær. Kjekk erfaring, viser det seg, for det siste året har det stormet både i vannglass og glasshus. Men mest på Marienlyst - og helst rundt Berntzens lederstil. Av enkelte karakterisert som noe passiv.

- Jeg skal komme med en innrømmelse: Jeg er forbannet på meg selv for at konflikten om utenriksstoff i Dagsrevyen ikke ble ordnet opp lenge før. Men nå har vi kuttet forsyningslinjene. Vi har fjernet et mellomledd, og det har blitt kortere mellom meg og medarbeiderne.

Forventet bråk

- Vi skal gjøre om NRK fra en tradisjonell, tungrodd og byråkratisk statsbedrift til en moderne mediebedrift. Vi har gjennomført en voldsom omorganiseringsprosess som ble avsluttet 14. juli. Distrikts- og nyhetsdivisjonen, som jeg leder, var den første som ble omgjort. Tre sterke miljøer skulle plutselig bli ett: NRK Radio, NRK TV og alle distriktskontorene. Da må en forvente problemer, rivninger og spenninger. Og det fikk vi, sier Tom Berntzen.

Han innvilger seg selv en kopp kaffe. Nå er «bakteppet for konfliktene» forklart. Og 50-åringen kan ta seg tid til å innrømme at han er stolt over NRKs forbedrede lyttertall på radio. Og at statskanalen fortsatt er nokså mye større enn TV2 på TV-nyheter.

- Ikke dum

- Men har det skjedd mer på tross av enn på grunn av deg?

- Hva er det helt konkret folk har å utsette på meg? Jeg har aldri fått spesifisert hva jeg gjør feil. Jeg er den rette sjefen inntil noen sier noe annet.

- Har du prøvd å forandre deg?

- Jeg har ikke forandret stil, man må være seg selv.

- Du er en sta mann.

- Man er nødt til å være litt sta som leder i store organisasjoner. Du må mene noe, ellers får du ikke gjort noe. Og så må du selvsagt kunne lytte. Om jeg kan lytte, får andre kommentere. Jeg sier bare hva en god leder bør gjøre.

- Sliter du med troverdigheten blant dine medarbeidere i radio?

NRK-bråket

  • Startet for to år siden, da radio- og TV-divisjonen i NRK ble slått sammen. Tom Berntzen ble sjef for distrikts- og nyhetsdivisjonen. Etter åtte måneder måtte fire av Berntzens sjefer fratre.
  • Bråk ble det også da det ble prat om å redusere utenriksdekningen i Dagsrevyen.
  • Som følge av misnøye med Dagsrevy-sjef Viggo Johansen sa Dagsnytt-sjef Øyvind Vasaasen opp, mens utenrikssjef Cathrine Løchstøer fikk permisjon.
  • Deretter fulgte journalistene i Dagsnytt og Dagsrevyen opp med kraftig kritikk av ledelsens evner i et brev til Einar Førde og Tom Berntzen.
  • I juni fjernet Berntzen nestsjef Gunnar Høidahl for å få bort mellomleddet mellom seg og medarbeiderne.

- Ja. Når du slår sammen tre miljøer, og jeg kommer fra ett av dem, skjønner jeg at folk kan bli usikre. Men jeg måtte være tjukk i hodet for å nedprioritere radio. Usedvanlig tjukk i hodet. Og det er jeg ikke. Radio og TV skal dra veksler på hverandre. Men foreløpig har langt flere gått fra radio til TV enn omvendt. Det kan ikke fortsette, og det tar jeg selvkritikk på.

Lekkasjer til media

- Mangler du visjoner?

- Det er en ting jeg kan kommentere. For det er i hvert fall feil. Hadde vi ikke vært frampå, hadde ikke NRK hatt i nærheten av den samme posisjonen i dag, sier Tom Berntzen.

Han tror noe av årsaken til konflikten kan ligge i at noen alltid vil mislike forandringer.

- Nå skal folk jobbe for flere, både radio, TV og nettutgaven. De kan ikke fortsette å jobbe på samme måte som de har gjort i 100 år. Vil de være med i vår organisasjon, må de omstille seg. Det finnes ingen vei tilbake. I september starter nettsatsingen som vil forandre mye, vi vil få løpende deadlines på TV også. Seinere på høsten skal vi sannsynligvis begynne med fem eller ti minutters nyhetsinnslag hver time på TV. Og snart kommer en digital kanal med nyheter 24 timer i døgnet.

- Det har vært mange lekkasjer til pressen. Oppfatter du det som illojalt?

- Det vil jeg ikke si noe om. Men de som tror de oppnår noe med lekkasjer, tar feil. Og jeg må bare oppfordre folk til å ikke gjøre det.

Skal slå TV2

- Er demokratiet i NRK borte?

- NRK er blitt mindre demokratisk. Færre personer får mer makt, da går ting mye fortere. Jeg har kommet nærmere produktet og kan gå raskere inn i konflikter. Jeg tror nemlig jeg er god til å observere og se hva som er under oppseiling, slik at vi kan ordne opp på et tidligere tidspunkt. Men ikke framstill meg som feilfri, jeg har gjort mange feil. Det er bedre å ta noen gale avgjørelser og flere riktige enn å ikke gjøre noen ting.

- Har bråket internt gått utover konkurransekraften før høstens nyhetskrig med TV2?

- Nei! Vi skal slå TV2 på samme måte som vi har gjort det siden 1992: Ved å være vesentlige og troverdige. Det er kjempeviktig for oss å være størst på nyheter fordi det gir oss argumenter for en fortsatt lisens. Jeg synes det er morsomt med krig, men ikke om min egen person. Det er det vel ingen som gjør.

Da Tom Berntzen ble 50 år i vår, fikk nyhetsredaksjonen lagt inn hjemstedet Konnerud i Drammen på værkartet to dager på rad.

- En kjærkommen støtteerklæring?

- Jeg trenger ingen støtteerklæring, jeg. Det var artig, og jeg satte pris på det.

- Har du tillit blant dine ansatte?

- Ja, det har jeg. Og Einar Førde har støttet meg hele veien.

HARDT VÆR: Tom Berntzen har høstet storm blant ansatte i NRK, men nå tror han det verste er over.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media