Berømt dansk-norsk kunstverk erklært ulovlig i USA etter Playboy-stunt

- Noen har sovet i timen.

«PRADA MARFA»: Pradabutikken midt i ødemarka i Texas er i virkeligheten en dansk-norsk kunstinstallasjon som er ment som en kritikk av den kyniske moteindustrien.  Foto: AP / NTB Scanpix
«PRADA MARFA»: Pradabutikken midt i ødemarka i Texas er i virkeligheten en dansk-norsk kunstinstallasjon som er ment som en kritikk av den kyniske moteindustrien. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Høsten 2005 dukket en butikk med det eksklusive og dyre klesmerket Prada opp langs en vei midt i ødemarka i Texas i USA. Det viste seg fort at det ikke hadde rablet for det italienske klesmerket, men at det var en kunstinsallasjon av den dansk-norske kunstnerduoen Elmgreen & Dragset.

«Prada Marfa» Verket heter «Prada Marfa», og er ment som en kritikk av den kyniske moteindustrien.

Ifølge New York Times er Prada Marfa en kommentar til «den ukontrollerte veksten av luksusmerker, den kortvarige relevansen i moteindustrien, moteturismen og en kjøpe-og-selge-kultur.»

Nå er derimot installasjonen erklært ulovlig  i staten Texas fordi «Prada Marfa» er å regne som reklame.

- Der er noen som har sovet i timen. Beslutningen beror på feil definisjon av hva som er reklame og hva som er kunst, sier danske Michael Elmgreen i kunstnerduoen til Danmarks radio. Den andre delen av den Berlin-baserte duoen er norske Ingar Dragset.

Playboy Dommen kommer etter at amerikanske Playboy satte opp et tilsvarende kunstverk med tittelen «Playboy Marfa» langs samme hovedvei som Pradaverket står.

- Playboy betalte en kunstner for å promotere dem. Prada har aldri bedt oss om å lage en Pradabutikk. Verket er jo en kritikk av luksusmerker. Vi ville se hvor fjollete det så ut når en slik butikk plutselig stod i ørkenen, sier Elmgren videre.

«PLAYBOY MARFA»: Etter at Playboy betalte en kunstner for å sette opp dette verket ble «Prada Marfa» dømt som ulovlig reklame.  Foto: AP / NTB Scanpix
«PLAYBOY MARFA»: Etter at Playboy betalte en kunstner for å sette opp dette verket ble «Prada Marfa» dømt som ulovlig reklame. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Nå står verket i fare for å bli revet. Men den skandinaviske kunstnerduoen gir seg ikke så lett. Nå er de klare for å ta saken til retten.

- Så kan vi lære dem litt om kunsthistorie i en rettssak, sier Elmgreen.

Kunstnerne får også støtte fra flere holdt. Blant annet er det startet en Facebookgruppe med navnet Save Prada Marfa til støtte for dansken og nordmannen.

KUNSTNERNE: Kunstnerne Ingar Dragset (t.h.) og Michael Elmgreen foran Hamburger Bahnhof. Foto: Gorm K. Gaare
KUNSTNERNE: Kunstnerne Ingar Dragset (t.h.) og Michael Elmgreen foran Hamburger Bahnhof. Foto: Gorm K. Gaare Vis mer