Berømt i verden, ukjent på Cuba

Verken CD-en eller filmen om Buena Vista Social Club er å se på Cuba. Ikke klubben heller.

HAVANNA (Dagbladet): Jeg kom til Cuba, som turist, full av begeistring for Buena Vista Social Club, og ble møtt med et avvisende «vi vet ikke noe om dem».

«Buena Vista Social Club» kom ut som CD i 1996, med den amerikanske musikeren Ry Cooder sammen med noen av Cubas eldste og mest berømte musikere og sangere. Den ble en verdenssuksess og er nå solgt i to millioner eksemplarer.

Enda større suksess har Wim Wenders' dokumentarfilm om musikerne og platesinnspillingen hatt. Den har gått sin seiersgang over Europa og USA.

Bare ikke på Cuba, der er ikke filmen vist. I platebutikkene fins ikke CD-en. Jeg kom til øya med melodiene ferskt i minne og ville gjerne se den tidligere klubben, som ga navn til gruppa.

Jeg spurte guiden, som var en trofast partitilhenger, han ble stram i maska og sa at han aldri hadde hørt om en slik klubb. Jeg spurte i resepsjonen på hotellet og på et av Havannas turistkontor, de visste heller ikke noe om klubben. I filmen fortelles det at klubben er nedlagt, men det vises intervjuer med folk i strøket som husker den godt.

- Vi får mange forespørsler, men vi kan ikke gi noen opplysninger, sa kvinnen på informasjonskontoret.

Hva skyldes dette? Hvorfor har ikke Cubas musikalske storeksport kommet til Cuba selv?

Da jeg møtte ham i Havanna, avviste Rafael Rey Rodriguez, som var Wim Wenders' assistent, at filmen og CD-ene er offer for sensur. Det var umulig å få noen til å si rett ut av Castro-regimet ikke liker filmen, men flere av dem vi spurte, lurte på om den er «politisk» og «anti-kubansk».

For 40 års boikott fra USA og et CIA-støttet invasjonsforsøk i 1961 har gjort kubanerne mistenksomme. Rykter oppstår lett, rykter som disse: At Ry Cooder er CIA-agent, at filmen og musikken er et komplott for å skade unge kubanere som spiller salsamusikk.

Teorien går ut på at puertoricanerne i USA, som dominerer salsa-scenen der, har bestemt seg for å holde kubansk salsamusikk borte fra USA. Det gjør de ved å dra fram disse «gamlingene» i Buena Vista Social Club. Folk blir svært opptatt av denne musikken og tror at dette er den ekte kubanske musikken, salsagruppene blir glemt.

Se trailer fra filmen

<B>FILM: </B> Rafael Roy Roderiguez var assisterende regissør av filmen «Buena Vista Social Club»