Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Berrum & Beyer» henges ut i YouTube-video

Har tatt scener fra et amerikansk tv-show.

SAMMENLIKNES I VIDEO:  Lars Berrum (t.v.) og Martin Beyer-Olsen sitt humorprogram, «Berrum & Beyer - verdens beste talkshow», er blitt sammenliknet med det amerikanske tv-programmet «The Erik Andre Show» i en YouTube-video. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SAMMENLIKNES I VIDEO: Lars Berrum (t.v.) og Martin Beyer-Olsen sitt humorprogram, «Berrum & Beyer - verdens beste talkshow», er blitt sammenliknet med det amerikanske tv-programmet «The Erik Andre Show» i en YouTube-video. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): YouTube-videoen viser til likheter mellom det norske humorprogrammet «Berrum & Beyer - verdens beste talkshow» og et amerikansk tv-show, «The Eric Andre Show».

Videoen sammenlikner scener fra det amerikanske programmet med scener i det norske.

Dette gjelder vignetten, ei høne som entrer scena mens det blir spilt musikk og et pausebrudd.

Bevisst etterlikning Lars Berrum, konseptutvikler av - og programleder for - programmet, er enig i at scenene er like som flere i «The Eric Andre Show», men mener at dette er et bevisst valg for å appellere til seerne.

- Vi har latt oss inspirere av «The Eric Andre Show» hovedsakelig i anslaget vårt. I tillegg har vi høna og «straks tilbake»-bruddet. Vi har bevisst dratt inn elementer fra flere utenlandske tv-programmer som defineres som «undergrunns-tv». Dette har vi gjort for å fronte den alternative humoren som finnes der ute, forklarer Berrum og refererer til andre utenlandske humorprogrammer som «Comedy Bang Bang», «Tim And Eric» og «Curb Your Enthusiasm».

Han mener at deres humorprogram ikke er noen kopi av noe annet show, kun inspirert av dem. Dette er noe som vil komme tydelig fram dersom en setter en episode av «Berrum & Beyer - verdens beste talkshow» opp mot en episode fra blant annet «The Eric Andre Show».

Få elementer Det som er hentet inn i «Berrum & Beyer - verdens beste talkshow» fra «The Eric Andre Show», er kun få elementer sett i sammenheng med sesongene.

- Det vi har hentet fra «The Eric Andre Show» er elementer som har dukket opp i det amerikanske programmet over flere sesonger, ikke i løpet av ett show. Vi har blitt inspirert av programmet, men gjort vår egen greie ut av det, sier Berrum, og forklarer deres eget konsept:

- Koseptet vårt er «to likestilte programledere» med «to pulter» som leverer «verdens beste talkshow». Vi har fokus på «verdens beste publikumsoppvarmer» som har med seg et nytt publikum hver gang. Vi har internasjonale historiske personer som gjester. Vi speiler et forsøk på et talkshow som aldri kommer i gang, og som hele tiden blir avbrutt av, og dratt inn i, fiksjonelle retninger. Dette er konseptet vi har laget, og det er ingen kopi. Det hele er i universet av alternative humorprogrammer, hovedsakelig med utspring fra nett i USA, forklarer Berrum.

YouTube-videoen referer også til en tweet som redaksjonssjefen i tv-produksjonen, Håkon Moslet, skrev 9. januar:
«Hjemmebakt av Lars Berrum og Martin Beyer-Olsen.»

Budskapet i tweeten var at «Berrum & Beyer - verdens beste talkshow» ikke er et oppkjøpt format.

Unike nok - Dette er et show som er skapt av Berrum og Beyer og teamet rundt dem. Konseptet og formatet er deres eget, sier Moslet til Dagbladet.

Han er, i likhet med Berrum, enig i at scenene er like, og mener at YouTube-videoen kun viser at «Berrum & Beyer - verdens beste talkshow» ikke er hundre prosent originale.

INSPIRERT:  Lars Berrum mener de ikke har kopiert ideer, men latt seg inspirere av andre humorprogrammer. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
INSPIRERT: Lars Berrum mener de ikke har kopiert ideer, men latt seg inspirere av andre humorprogrammer. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Men de er mer originale enn noe annet humorshow på norsk tv, legger han til.

Ikke uvanlig Teater- og show-anmelder Lillian Bikset mener det ikke er uvanlig at norske komikere lar seg inspirere av utenlandske.

- Det skjer jevnt, og slik har det nok alltid vært, sier hun, og bruker det tidligere humorprogammet «KLM» som et glimrende eksempel.

- De var særs inspirert av «Monty Python», legger Bikset til.

Dessuten mener hun at det ofte er synligere nå, når det skjer, fordi også publikum reiser mer, og fordi så mye materiale ligger tilgjengelig på nett og kan derfor brukes som sammenlikning.

Dagbladets tv-anmelder, Andreas Wiese, mener at en skal være forsiktig med å la seg inspirere for mye av andre programmer, dersom en ikke har kjøpt opp rettighetene.

- «Marve Fleksnes» var for eksempel opprinnelig basert på manus til en engelsk serie, nevner han som et norsk eksempel.

UTVIKLET KONSEPTET SELV: Håkon Moslet, redaksjonssjef i tv-produksjonen, understreker at Berrum og Beyer utviklet konseptet helt selv. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
UTVIKLET KONSEPTET SELV: Håkon Moslet, redaksjonssjef i tv-produksjonen, understreker at Berrum og Beyer utviklet konseptet helt selv. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media