Berserk i Atlantis

19 år gammel startet Jarle Andhøy på jordomseiling alene. Etter hvert lot han to globetrottere mønstre på. Ferden endte med mytteri, slåssing og havari. Jarle festet den dramatiske ferden til filmen, som vises på TV2 i kveld.

- Alle som gjør noe utenom det vanlige, beskyldes for galskap. Men jeg er villig til å ofre absolutt alt for å få gjennomført mine drømmer.

Slik startet opptakten til den elleville ferden med den 27 fot lange og 25 år gamle seilbåten «Berserk» 10. juni 1997.

Jarle Andhøy (22) hadde så vidt gjort unna russefeiringen i Larvik, før han kastet loss og seilte mot Sør-Amerika.

- Kapp Horn var det store målet, men ble egentlig den store skuffelsen. Derfor bestemte jeg meg for å seile til Antarktis, verdens mest øde kontinent. Jeg skulle reise alene, men tilfeldighetene ville det annerledes, sier Jarle Andhøy til Dagbladet.

Nå gjør han unna førstegangstjenesten på K/S «Andenes», og mens han er på tokt, vises hans spektakulære feriefilm på TV2 i kveld.

Rømte fra kona

- Like før avreise fra Porto William i Chile dukket to globetrottere opp på kaia, David Mursey (35) og Manuel Hernandez (32) fra Argentina. Sistnevnte hadde stukket av fra kona, som han hadde giftet seg med en uke tidligere, forteller Jarle.

Uten seilerfaring mønstret de på, men mannskapsutvidelsen skulle bli skjebnesvanger.

Stormen som møtte dem på vei til Antarktis, ga argentineren sjokk. Han ville hjem!

- Vi kunne ikke snu. Derfor la han seg i køya og nektet å jobbe. Et stille mytteri.

Men skjebnen reddet Manuel. Etter en drøy uke i isødet dukket et cruiseskip opp ved siden av «Berserk».

Manuel fikk være med hjem, mot å skrelle poteter og vaske kopper.

- For David og meg ble det noen fantastiske uker blant pingviner, sjøløver, fugler og hvaler, sier Jarle. De spektakulære amatøropptakene er med profesjonell redigeringshjelp blitt til en så god film at flere utenlandske tv-selskaper vil kjøpe den.

Forliste

Men dramaet sluttet så visst ikke i Antarktis. På vei hjem, via Sør-Georgia, ble «Berserk» slått rundt av stormbølger, Mayday-ropene over radio ble ikke hørt av noen, og bare en helteinnsats om bord reddet båt og mannskap. For en stund.

I november i fjor møtte «Berserk» sitt endelikt.

- I strålende seilvær og under de flotteste forhold seilte vi på noe som fløt i sjøen. Skadene var så store at «Berserk» gikk til bunns. I dag ligger dama mi i Golfonoveo i Argentina. På havets bunn.

Vi reddet oss i land i jolle, med filmopptakene i behold, avslutter Jarle Andhøy.