KOMMENTARER

Vikingskipene:

Berserk i budsjettet

Vikingskipene er i krise og alle vil ha nytt museum. Så hva feiler det regjeringa, egentlig?

OSLO 20190118.
Museumsdirektør Håkon Piene Glørstad (t.v), Kunnskapsminister Iselin Nybø og UiO Rektor Svein Stølen (t.h) foran Osebergskipet på Vikingskipmuseet. Som en del av Granavold-erklæringen har Høyre, Frp, Venstre og KrF blitt enige om at det skal bygges et nytt museum for vikingskipene og vikingtidssamlingene.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
OSLO 20190118. Museumsdirektør Håkon Piene Glørstad (t.v), Kunnskapsminister Iselin Nybø og UiO Rektor Svein Stølen (t.h) foran Osebergskipet på Vikingskipmuseet. Som en del av Granavold-erklæringen har Høyre, Frp, Venstre og KrF blitt enige om at det skal bygges et nytt museum for vikingskipene og vikingtidssamlingene. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I år 845 seilte 120 vikingskip inn Seinen og nedover mot Paris. 5000 vikinger, visstnok ledet av den mytiske vikingkongen Ragnar Lodbrok, herjet innover landet. De plyndret Rouen og ofret franske soldater til Odin på en øy midt i elva. En påskedag i 845 sto de ved Paris' porter.

Det skulle til slutt koste byen 7000 franske livres å ikke bli utslettet. Løsepengene veide 2.5 tonn.

Jeg kom til å tenke på dette pengekravet da Riksantikvaren denne uka slo alarm om vikingskipene på Bygdøy. Forfallet står og banker på dørene til vikingskipshuset. Norges mest besøkte enkeltmuseum befinner seg i en krisetilstand. Vibrasjoner i bakken, støv og elendig inneklima gjør at Osebergskipet, Gokstadskipet og Tuneskipet er i ferd med å smuldre opp. Riksantikvaren kunne vise til store sprekker i treverket på skipene. "Krisa er bokstavelig talt til å føle på. Men klarer politikerne å hoste opp de to milliardene som trengs for å bygge nytt vikingtidsmuseum i tide?

Man skulle tro det. På side 77 i Granavolden-plattformen står en setning det er umulig å misforstå. Under overskriften regjeringen vil, uthevet i fet skrift, står det: Regjeringen vil...«starte arbeidet med bygging av Vikingtidsmuseet». Da regjeringserklæringen var ferdigformulert i januar lot til og med forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø seg avfotografere sammen med vikingskip, Uio-rektor Svein Stølen og museumsdirektør Håkon Glørstad. Alle smilte fornøyd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer