Bertine bryter stillheten

LONDON (Dagbladet): Superprodusenter hjelper Zetlitz med ny plate i London.

Bertine Zetlitz har holdt kjeft og skydd scenen i over ett år. Nå er hun i gang med sin tredje plate. - Når man er en følsom og mottakelig person, så blir man ganske utslitt av å befinne seg i rampelyset, sier 27-åringen til Dagbladet.

For to år siden var Bertine Zetlitz overalt. Hun sang hitlåta «Adore Me» i suksessfilmen «Detektor». Hun ga ut albumet «Beautiful So Far» og bokdebuten «Og dagen inntil nå er god» med sangtekster og noveller i løpet av to oppmerksomhetsintense uker.

Men siden turnéavslutningen på Quart-festivalen i fjor sommer har vi verken sett noe til eller hørt et kløyva ord fra Bertine Zetlitz.

- Jeg synes ikke jeg har vært borte så lenge. Litt over et år. Å være artist blir jo som sesongarbeid, sier Bertine Zetlitz til Dagbladet mens hun inntar en croissant, frukt og te til frokost på en kafé i nærheten av Tower Bridge i London.

- Utslitt

Først nå bryter Bertine stillheten, samtidig som hun har gått i studio for å spille inn sitt tredje album. I London. Sammen med den nye hotshot-produsenten Richard X, som var mannen bak sommerens store Sugababes-hit «Freak Like Me», U2s gamle lydfikser og Björk-samarbeidspartner Howie B og mer ubeskrevne Magnus Fiennes (broren til skuespiller Ralph).

- Jeg lever utadvendt i lange perioder. Jeg trenger å komme ned mellom hver gang jeg gir ut noe. Når man er en følsom og mottakelig person, blir man ganske utslitt av å befinne seg i rampelyset, mener Bertine.

- Lærte mye

Rampelyset var ganske intenst ved forrige korsvei for den talentfulle, popglamorøse og velartikulerte unge kvinnen fra Oslos beste vestkant.

- Å ja, det var en herrlig tid, snerrer Bertine frydefullt.

- Først kom plata og masse intervjuer. To uker seinere var det bare å gjøre hele greia om igjen i forbindelse med boka. Det ble mye, men det var helt ålreit. Jeg lærte mye av det, mener hun.

- Jeg fikk dårligere kritikker for boka enn for musikken jeg har laget. Jeg taklet det fint. Alt du ikke dør av, gjør deg godt, sier Bertine, og legger til at alle som legger hodet frivillig inn i gapestokken må ta høyde for det.

- Det er så lett å skylde på janteloven når man får tyn for noe. Men det hjelper jo at den verste kritikken jeg fikk var usaklig. Etterpå måtte jeg rett og slett lese min egen bok og finne ut om den virkelig var så ille. Man blir jo usikker.

- Min idé

Etter nærmere gjennomlesning, fant Bertine ut at hun likte sin egen bok godt.

- Jeg står veldig inne for den fortsatt. Så kan man jo heller diskutere timingspørsmålet med noen andre.

- Mener du at du ble presset av forlag og plateselskap til å gi ut bok og plate samtidig?

- Nei da. Det var min egen storslagne idé. Sende inn alle soldatene på én gang, liksom. Det var veldig gøy å få gjøre det. I sommerferien var jeg på hytta, og der fant jeg muttern's scrapbook. Det var veldig ålreit, altså. Hun limer inn alt, og da så jeg jo hvor mye jeg har fått til allerede.

Lærdommen fra høsten i det brennende rampelyset har i hvert fall ikke gitt Bertine Zetlitz mindre selvtillit. Tvert imot framstår hun med en rutinert selvsikkerhet og ro. Muligens den typiske «tredjealbum»-overlegenheten.

- Jeg har en evne til å se ting, ta det inn, raffinere det og få det ut igjen. Prosessere. Jeg har god selvtillit på det, mener Bertine.

Hjemmestudio

Et par timer etter frokost er hun på plass i det upretensiøse hjemmestudioet til produsenten Richard X. Studioet ligger i et av Sør-Londons mer fryktinngytende områder, Tulse Hill.

- Vi måtte bestikke en drosjesjåfør med en CD for at han skulle kjøre oss hit, forklarer Bertine Zetlitz.

- Jeg står og synger på soverommet, mens han sitter nede i potetkjelleren og skrur.

Det er her deler av Bertines tredje album skal ferdigstilles. Resten skal hun spille inn i andre London-studioer, sammen med Howie B og Magnus Fiennes.

- Siden oktober i fjor har jeg vel vært over her i London åtte ganger for å skrive låter og lage demoer, forklarer hun.

Nå sitter Bertine igjen med såpass ferdige låter at det stort sett er snakk om å «føre inn» skissene før de skal ut på en foreløpig utitulert plate, trolig i februar neste år.

Egotrip

Innimellom det hele, har Bertine og samboeren forlatt leieboerstatusen på Bislet til fordel for leilighetskjøp nærmere barndomstraktene på Frogner.

Men samboeren må bli hjemme når hun nå skal tilbringe resten av oktober i studio.

- Jeg er bokstavelig talt på egotripp. Det er faktisk viktig å ikke ha så mange av de jeg er glad i rundt meg, for jeg blir så fokusert på egne behov. For eksempel om jeg kan slå av airconditionanlegget på hotellrommet. Men jeg elsker å bo på hotell, og det er sjelden jeg får hjemlengsel. Det personlige stresset blir igjen hjemme, sier Bertine Zetlitz.

I LONDON: - Besteforeldrene mine tok meg med på reiser for å vise meg verden, og da stoppet vi ofte i London, forteller Bertine Zetlitz. Her i Wapping Street.