Bertine-fans protesterer

Bertine Zetlitz selger til gull, men på hjemmesiden hennes er det debatt om kopisperren.

Bertine Zetlitzs nye plate ligger på 1ste plass på VG-lista og har allerede solgt til gull med over 30 000 eksemplarer.

Men på popartistens hjemmeside kommer fans med hjertesukk over at plateselskapet EMI/Capitol har utstyrt plata med en kopisperre. De fleste store selskapene, som Sony, BMG og EMI, lager nå slike sperrer på sine albumutgivelser for å forhindre kopiering og ulovlig distribusjon på Internett.

- Dette er ikke noe nytt. Debatten har foregått i ett og et halvt år nå, og EMI har utstyrt alle sine album med kopisperre siden september i fjor. Vi må ikke glemme hva dette dreier seg om, hele platebransjen er i en global krise på grunn av ulovlig kopiering, sier Per Eirik Johansen i EMI Music Norge.

Hardt mot hardt i kopisperre-debatt

Gjennom et femti-talls innlegg i gjesteboka til Bertine Zetlitz klages det over at plata ikke kan spilles i bilen, på pc\'er, flere dvd-spillere og til og med enkelte cd-spillere.

Her er noen av innleggene på Bertines hjemmeside:

Dagfinn: Beklager å måtte returnere en ellers god plate. Den formen for kopibeskyttelse EMI har valgt holder ikke mål!

JRE: Kopibeskyttelse er en innskrenkelse i den enkeltes frihet til å kopiere musikk han har kjøpt rettighetene til å bruke fritt i sitt hjem, i bilen eller i en bærbar enhet. Det er fullt lovlig å kopiere musikken så lenge du har kjøpt originalen og kopien er til eget bruk. Dette var et dårlig sjakktrekk av deg Bertine.

lux: Hei!! Kjempebra CD, men jeg har bare en CD-spiller hjemme jeg kan spille den på, ingen andre fungerer. Dette er synd, og jeg har levert CD´en tilbake.

- Vi er klar over problemer med enkelte bil-stereoer, men har ikke opplevd at album ikke har fungert på DVD-spillere. Men jeg kan selvfølgelig ikke garantere en ny teknologi, sier Johansen.

Han mener at oppstyret rundt kopisperre plutselig dukker opp når en norsk artist er med i bildet, for eksempel da Madrugada kom med sitt siste album «Grit». Han mener det hele skyldes at noen er ute etter medieoppmerksomhet, og at den nye teknologien ikke egentlig har vært et stort problem.

- Det siste Robbie Williams-albumet var utstyrt med kopisperre. Vi solgte 160 000 skiver, og fikk bare 10-15 klager. De fulgte vi opp, og de viste seg å ikke være noe.

- Hva med påstanden om at album med kopisperre kan ødelegge spillere?

- Vi har ikke fått bevist at anlegg har blitt ødelagt. De som påstår det kan bare komme og vise det til oss, så skal vi selvsagt erstatte det.

Johansen sier at de ikke følger opp kommentarer som kommer inn på en artists hjemmeside, men tar klager alvorlig når de får dem rettet til seg, forutsatt at problemer med kopisperrede album påvises.

Lovlig eller ulovlig kopiering?

På hjemmesiden til Bertine Zetlitz er det også kommet innlegg om at den nye platen likevel lar seg kopiere, og allerede er tilgjengelig på Internett. Flere sier de har tydd til Internettkopiering etter at de ikke har klart å spille skiva.

Diskusjonen om slik kopiering er lovlig eller ei kan bli avsluttet til neste år, når EU-direktivet Infosoc trolig trer i kraft i Norge. Direktivet vil gjøre det ulovlig å bryte kopisperrer på CD- og DVD-plater - selv om hensikten bare er å lage en kopi til seg selv. Saken er nå til behandling i Kulturdepartementet.

Det er vanskelig å vite hvem som har rett i debatten om kopisperre, men hvis du har problemer med en cd og ønsker å gjøre noe med det, er nok det lureste å rette klagene til plateselskapet - ikke til artisten.

Du kan selv sjekke innleggene i gjesteboka på www.bertine.com. Lurer du på mer om EMIs kopisperre, har de en egen side om det på www.capitolrecords.no. Her kan du også sende inn e-post hvis du har problemer med kopisperren.

Bertine Zetlitz legger også ut på Norgesturné 14. mars. Her finner du turné-lista.

FANSEN PROTESTERER:</B> Fansen til Bertine Zetlitz er ikke fornøyde med kopisperren på hennes nye album.