Bertine ut av byen

To dager igjen. Bertine Zetlitz tar med seg stjerneband og strålekritikker, c-vitaminer og varme smil. Nå skal hun møte publikum.

Her finner du Bertines turnéliste.

- Jeg vet ikke om jeg vet hva jeg har sagt ja til, sier hun.

Fredag begynner Bertine Zetlitz Norges-turnéen sin. Den største noensinne. Den neste måneden har hun og bandet konserter nesten hver dag. Det er første gang hun drar på buss-turné. En utfordring, mener Bertine.

- Jeg har alltid lyst til å gi folk noe ekstra live. Det skal ikke være slik at de like gjerne kunne satt på plata, sier hun.

Som er glad for at bandet er dem de er: Jaga Jazzists Martin Horntveth, Even Ormestad og Andreas Schei, pluss Signe Stranger.

Innafor norskegrensa

- Dere skal spille både små og store steder, i små og halvstore konsertlokaler. Hvordan ser du på det?

- Man må ha en realistisk holdning til hva det er å være popartist i Norge. Det er dette! Liker man ikke det, må man finne seg noe annet å gjøre. Jeg liker det, sier Bertine.

- Dette er drømmejobben. Jeg har fantasert om det fra jeg var sju. Og nå lever jeg fantasien min. Jeg har alltid villet synge for andre. Dessuten synes jeg østlendinger har godt av å se mer av Norge.

- Men hjemmesida di er på engelsk. Du drømmer om internasjonalt gjennombrudd?

- Jeg har ambisjoner, ja. Men er det et yrke der man må ta en dag av gangen, er det vel dette. Jeg har vært med lenge nok til at jeg vet at det loves en del som aldri går i oppfyllelse. Og jeg tenker at alt som skjer lenger vekk enn Svinesund er bonus.

Strøm & stemme

Norge er viktigst nå. Bertine spiser c-vitaminer for å beholde stemmen, og er mer redd for at strømmen skal gå. Det har den nemlig gjort en gang. I Bergen. Midt i «Spitfire».

- Det var midt i konserten, og jeg vrælte i vei. Plutselig ble det mørkt. Strømmen var borte i en time, forteller hun.

Heldigvis holdt både strøm og stemme neste gang hun spilte i Bergen. Det er fortsatt et godt konsertminne. Det samme er 10.000 tilhørere på Quart.

<> Bertines turnéliste <> 14.03: Hydranten, Hamar
15.03: Studenthuset, Halden
16.03: Bakketeigen, Horten
18.03: Verdensteateret, Sandefjord
19.03: Folken, Stavanger
20.03: Byscenen, Haugesund
21.03: Arena, Stord
22.03: Det Akademiske Kvarter, Bergen
23.03: Kulturhuset Meieriet, Odda
25.03: Meieriet, Sogndal
26.03: Rust Club & Scene, Ørsta
27.03: Kulturhuset, Rena
28.03: Fjellhaven, Gjøvik
29.03: Rockefeller, Oslo
01.04: Ørnes hotell, Ørnes
02.04: Colosseum, Tromsø
03.04: Folkets Hus, Narvik
04.04: Studentersamfunnet, Bodø
05.04: Kulturhuset, Harstad
06.04: Hurtigrutens Hus, Stokmarknes
08.04: Meyergården, Mo i Rana
09.04: Bakeriet, Mosjøen
10.04: Studentersamfunnet, Trondheim
11.04: Vossajazz/Idrettshallen, Voss
12.04: Rica Klubben Hotell, Tønsberg

- Jeg har sikkert sagt det tusen ganger, men det var fantastisk. Energien sto mot meg. Jeg har hørt opptakene etterpå, jeg er så full av adrenalin at jeg skriker fra begynnelse til slutt.

- Og nå kommer det til å kile i magen hver gang du synger «Spitfire»?

- Jeg tror jeg skal holde meg langt unna hele låta.

Bergen, derimot, gleder hun seg til. Dessuten til Rockefeller, til Folken i Stavanger, og til masse småsteder hun ikke har vært før.

Uten overtro

Kritikkene har vært kjempegode. Salget også. Bertine Zetlitz ligger på toppen av VG-lista. Men hun tar ingenting for gitt.

- Vi øver som gale. For meg er det mange tekster å huske. Selv om jeg har skrevet dem selv, er jeg nødt til å pugge, sier hun.

Det er forberedelsen. Bertine Zetlitz har ikke noe annet hun må gjennom før hun skal ut. Ingen overtro, ingen rutiner, ingen må-ha og ingen må-gjøre.

- Jeg er befriende fri for alt slikt, sier hun.

Hun har bare ett lite mål før hver konsert.

- Jeg skal prøve å få varmet opp!

Så tar hun en liten tenkepause, og kommer opp med en liten idé.

- Jeg har jo sett «In bed with Madonna», og det var veldig tøft hvordan de sto i ring og fikk opp energien før konsertene. Kanskje vi skulle prøve det?

STJERNEDRYSS: Gode kritikker og godt salg har gjort Bertine Zetlitz til en enda større stjerne. Nå skal hun leve opp til det på Norges-turné.