Bertine Zetlitz ble nullet

Bertine Zetlitz er nullet av Norsk kulturråd i sitt første forsøk som forfatter. Heller ikke debutantkollega Hans Christian Grønn kom gjennom nåløyet.

Zetlitz fikk variert mottakelse for sin debutroman «Og dagen inntil nå er god» i fjor høst. Fra Dagbladets «Denne boka skaper både forventning og nysgjerrighet», til Dagsavisens «Hjelpeløst forsøk som ikke engang likner på litteratur». Også Hans Christian Grønns leksikonroman «Det som er strengt» ble nullet. Begge karakteriseres som eksperimentelle prosatekster.

- Spennende

- Jeg kan blankt avvise at vi avviser disse fordi de er eksperimentelle, sier Mari Finnes, seksjonsleder for innkjøpsordningen i Norsk kulturråd.

- Zetlitz' bok har spennende anslag, men i likhet med Grønns bok, oppfyller den ikke de litterære kravene i innkjøpsordningen.

Redaksjonssjef Trygve Aaslund i Aschehoug er naturligvis uenig i konklusjonen.

- Dette er to spennende debutanter i både innhold og form, og vi står selvfølgelig fortsatt inne for å ha gitt ut bøkene. Men vi tar denne avgjørelsen til etterretning, selv om den er beklagelig for forfatterne, sier Aaslund.

- Litt skuffet

Hans Christian Grønn er skuffet, men langt fra utslått.

- Jeg er litt skuffet, men tar egentlig alt det som har skjedd med boka siden utgivelsen som en bonus. Men jeg kan tenke meg at Kulturrådet ikke er spesielt vågale av seg, sier Grønn.

Bertine Zetlitz var ikke tilgjengelig for kommentarer i går. Men hun er havnet i godt selskap. Blant forfattere som har blitt nullet de siste årene er Anne Holt, Vetle Lid Larssen, Beate Grimsrud, Alf R. Jacobsen og Eystein Eggen.

FIKK NEI: Bertine Zetlitz er blitt nullet av Norsk Kulturråd. Det betyr at hennes debuttbok "Og dagen inntil nå er god" ikke kommer inn under innkjøpsordningen.Foto: SCANPIX