Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Berusende sobert

Eminent skotsk arbeiderroman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Sin fars sønn» er en elegant og omhyggelig komponert roman, et portrett av en familie gjennom tre generasjoner, men også en skildring av hvordan det moderne Skottland blir til, hvilke drømmere og drømmer som ligger bak.

Jamie Bawn reiser hjem fra Liverpool til Glasgow for å besøke sin døende bestefar, Hugh Bawn, en berømt sosialistisk boligplanlegger med kullsviertro på høyblokkene som arbeiderklassens redning og Skottlands framtid. Hugh tok seg av Jamie da han som tolvåring måtte flykte hjemmefra for å slippe unna en tyrannisk og ultravoldelig far.

Reinskurt og intelligent

Samværet i disse siste ukene i bestefarens liv gir dem tid til å sålde sin egen historie. Hugh og Jamie snakker som de aldri har snakket før - om ekteskap, sosialisme, det å være mann, arbeiderklassen og hvorfor noe gikk bra mens andre ting ikke alltid gikk som de burde ha gjort.

Andrew O'Hagan skriver med en særegen rytme som driver romanen framover i jevne drag, styrer overlegent unna sentimentalt føleri og skriver fram en hard, reinskurt og vakker roman.

Han beveger seg sikkert fram og tilbake i familiens historie, på intelligent vis beskriver han gode kvinner og rasshølfedre med like stor innlevelse, og han viser at også gode menn kan være harde.

Bør leses

Som skildrer av Fattig- og Arbeider-Glasgow er O'Hagan på høyde med Jeff Torrington, forfatteren av den språkgymnastiske, svartenergiske romanen «Swing Hammer Swing!», som kom ut i 1992, da forfatteren etter førti års arbeid på den burleske arbeidsløshetssagaen endelig torde å slippe den fra seg.

«Sin fars sønn» er berusende i sin soberhet og en av de to beste og viktigste oversatte romanene som har kommet ut hittil i år. Å ikke lese den ville være å gi dumskapen seier på walkover.