DEBATT

Berus(s) eder!

Vi bør unne ungdommen vår en periode med feiring når de skal markere at 13 års skolegang er til ende.

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norge er, som de fleste vestlige samfunn, relativt fattig på ritualer. Mange av dem vi fortsatt vedlikeholder, er dessuten nokså tømt for substans. Feiringen i forbindelse med ritualene er også ofte mer avmålt enn før. Det gjelder for eksempel hvis man i hemmelighet gifter seg hos byfogden i lunsjpausen, i stedet for å ha fest tre dager til ende.

Store offentlige feiringer begrenser seg til 17. mai og et idrettsarrangement i ny og ne.

Overgangsritualene står i en særstilling som viktige i de fleste samfunn. Av disse igjen er overgangene som markerer endringer i livsfase og derav følgende skifte av posisjon de viktigste. Dette er også kjernen i russefeiringen.

Forskningen forteller oss at ungdommen nå til dags er så ordentlige at det nesten er bekymringsfullt. De drikker og røyker mindre enn før, de debuterer senere seksuelt, og de liker til og med foreldrene sine. Enkelte er så pliktoppfyllende i skolearbeidet, og har så store forventninger til seg selv, at de begynner å slite psykisk.

I en slik situasjon slår det meg ikke som kritisk viktig å få avviklet russefeiringen, eller i det minste endre den drastisk, som et flertall av rektorene Aftenposten har spurt, ønsker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer