Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Beryktet»

Den «andre» filmen om Truman Capote det er verd å få med seg.

DVD: What is this thing called Love? Cole Porter stilte spørsmålet da han skrev sin slitesterke ballade for snart åtti år siden. Den åpner «Beryktet», og det er egentlig det samme spørsmålet filmen stiller. Hva er kjærlighet? Hva gjør kjærligheten med oss? Her handler det om hvordan en dekadent og bitchy forfatter endrer karakter etter å ha forelsket seg i en mann som er skyldig i å ha drept en familie i Kansas.

Det lyder kjent - dette er den andre filmen basert på den amerikanske forfatteren Truman Capote og hans arbeid med dokumentarromanen «Med kaldt blod». Bennett Millers «Capote» kom først, vant en rekke priser og stilte denne, som ble påbegynt omtrent samtidig, fullstendig i skyggen.

Regissør Douglas McGraths manus er basert på boka med den snertne tittelen «Truman Capote: In Which Various Friends, Enemies, Acquaintences, and Detractors Recall His Turbulent Career» av George Plimpton. Regissør og manusforfatter McGrath tegner et litt annet bilde av forfatteren enn kollega Miller gjorde. Visst er han også her en skikkelig sladrehank, til tider en ganske ondsinnet en. Han er en namedropper og skrytepave av dimensjoner, og styrer sin skribentkarriere kynisk etter «målet helliger middelet»-prinsippet.

Men han var også et menneske som kunne vise empati. Og som hadde et kompleks følelsesliv bak den ironiske og tørrvittige fasaden. Det kommer tydeligere fram her enn i «Capote». «Beryktet» går også lenger i beskrivelsen av forfatterens forhold og følelser for drapsdømte Perry Smith. Den er også morsommere og mer fargerik, på flere måter.

Mye av det er britiske Toby Jones fortjeneste. Han gjør en formidabel innsats i hovedrollen. Hoffmanns versjon var imponerende, men Jones gjør Capote både varmere og mer menneskelig. Vi får rett og slett mer sympati for ham og skjønner lettere hvorfor han blir så opptatt av drapsmannen Smith. Et imponerende ensemble, med Daniel Craig, Sigourney Weaver og en overraskende neddempet Sandra Bullock i rollen som forfatterkollega Nelle Harper Lee, tilfører også troverdighet.

Det har skjedd flere ganger før at Hollywood setter i gang med flere produksjoner basert på samme stoff. Det går sjelden bra - i hvert fall ikke kommersielt. Men rent kunstnerisk er dette et sjeldent eksempel på at det går an å lage to praktisk talt likeverdige filmer med samme råmateriale som utgangspunkt.

Det er med andre ord god grunn til å gi denne «rett på dvd»-utgivelsen en sjanse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media