Beryktete Uzbekistàn

300 millioner sovjetborgere visste om tristessen. Mannen som avslørte uhumskhetene, var viktig da Sovjetunionen ble oppløst.

BØR HA VISST: Det har formodningen mot seg, at Fredrik Baksaas (bildet) og Jo Lunder ikke visste hvilket korrupsjons-høl de vasset ut i da Telenor gikk inn i Uzbekistàn, mener Steinfeld. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BØR HA VISST: Det har formodningen mot seg, at Fredrik Baksaas (bildet) og Jo Lunder ikke visste hvilket korrupsjons-høl de vasset ut i da Telenor gikk inn i Uzbekistàn, mener Steinfeld. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Debattinnlegg

Han var justisråd av første klasse hos Riksadvokaten i Moskva.  I nomenklatura tilsvarte dette generalmajor. Han het Telman Gdljan. 1, mai 1990 gikk jeg side ved side av ham da han entret Den røde plass sammen med arbeiderdelegasjonen fra hans valgkrets, Zelenogràd, det sovjetiske Silicon Valley vest for Moskva.  Plutselig begynte hans marsjfeller taktfast å rope «Ned med Politbyrået!»  Det utrolige skjedde: Mikhail Gorbatsjov og hans politbyrå gikk ned fra Leninmausoleets balkong, der alle sovjetledere fra og med Stalin hadde stått mot utstrålt makt.
 
Fra 1986 hadde Tèlman Gdljan gått i gang med avsløringene av omfattende korrupsjon i sovjetrepublikken Uzbekistàn. 14. januar 1987 arresterte Gdljan Sovjetunionens første, stedfortredende innenriksminister, generaloberst Jurij Tsjurbànov. Arrestasjonen av Leonid Bresjnevs svigersønn med grad av generaloberst i politiet, skjedde etter omfattende arrestasjoner og beslag av uhorvelige rikdommer i Tasjkent. Astronomiske formuer i «den uzbekiske saken» var stjålet fra bomullsindustrien i Uzbekistàn. At den hadde dimensjoner, viser tragedien med Aral-sjøen som ble brukt som vannkilde for Uzbekistans annenrangs bomullsindustri. Verdens nest største ferskvannsreservoir skrumpet i radius med 110 km. Fortsatt ligger sjøen som en vaffelkake og et salthelvete. 

Jeg så den fra luften i år.  Viserpolitiminister Tsjurbanov ble dømt til 12 års fengsel 30. desember 1988 av Sovjetunionens høyeste militærdomstol. Men han slapp med å sone 4 år..
 
Banemannen for korrupsjonen i Uzbekistàn ble en av Sovjetunionens aller mest berømte og populære menn. Men på denne tiden sa han til meg på post i Moskva for NRK, at Mikhail Gorbatsjov stanset videre etterforskning da sporene fra korrupte Tasjkent som er Uzbekistans hovedstad, nærmet seg Kreml. «Gorbatsjov knuste symbolsk beina på meg!» - sa korrupsjonsjegeren. Vinteren 1991 talte den opposisjonelle Boris Jeltsin til 5000 studenter ved Leningrads Polytekniske universitet.  Jeg filmet møtet for NRK. 80 prosent av spørsmålene til Jeltsin dreide seg om skjebnen til korrupsjons-jegeren fra Uzbekistàn, som Politbyrået stanset. Det var på dette møtet Boris Jeltsin sverget på, at han skulle nedlegge KGB og innføre markedsøkonomi.
 
Ved oppløsningen av den sovjetiske supermakten 31. desember 1991, fikk de sentral-asiatiske republikkene Kazakhstan og Kyrgistan liberale ledere fra Gorbatsjovs krets. Men den korrupte og typisk kommunistiske apparatsjik?en Islam Karimov tok over makten i Uzbekistan. Også i de sentral-asiatiske statene oppsto verdi- & lov-vakuumet i kjølvannet på Sovjetunionens fall. Overalt ga dette kolossalt armslag til byråkratiet. Men i Uzbekistàn var Karimovs klansvelde lynraske til å utnytte lov-vakuumet til sin materielle fordel. Karimov og hans klan hadde folkene, tradisjonene og kunnskapene til å innføre føydalveldet pånytt i Uzbekistan, den førende blant tidligere sovjetrepublikker i Sentral-Asia. Stormufti?en i Tasjkent ble President Karimovs allierte.

Stor rikdom ervervet på et vis som ikke tålte dagens lys ble forsvart utover 1990-tallet på svært brutalt vis. Allerede i 2002 stemplet FN Uzbekistan som, den verste stat i verden når det gjaldt bruk av elektro-tortur på varetektsfanger. Og den 17. desember 2002 ga Dagbladet meg som NRKs Moskvakorrespondent den gang kronikk-plass til å beskrive det tragiske, nylig avslørte bildet.

Muhammad Bekzhanov er denne måneden i fokus for den internasjonale kampanje for fenglete journalister, som Amnestry International driver. Bekzhanov var som sjefredaktør for ERK i sterk opposisjon til myndighetene i Usbekistan. På grunn av sin kritikk ble han trakassert og forfulgt. Situasjonen ble så ille at han bestemte seg for å rømme til Ukraina allerede i 1993. I februar gikk seks bomber av i Tasjkent, hovedstaden i Usbekistan.

Myndighetene så sitt snitt til å arrestere flere hundre opposisjonelle og å anklage dem for å ha vært involvert. De krevde også at Ukraina skulle utlevere Muhammad, noe ukrainske myndigheter gjorde. Etter han ble overlevert til Usbekistan, ble Muhammad torturert på det groveste og tvunget til å signere en tilståelse, som han senere trakk tilbake. Retten til å forsvare seg på en ordentlig måte under rettssaken ble han også frarøvet. I retten ble Muhammad dømt til 15 års fengsel. Han skulle etter planen slippe ut i 2012, men rett før han skulle løslates ble Muhammad anklaget for å bryte en av fengselsreglene.

Ikke en regel hadde Muhammad brutt på 13 år, og det er derfor veldig usannsynlig at han ville ha brutt en slik regel rett før løslatelsen. Dette er en klar strategi fra usbekiske myndigheter for å holde opposisjonelle fengslet, noe Amnesty har flere eksempler på.
 
Det var i dette Uzbekistan Telenor gikk inn og investerte store som del-eier i Vimpelcom. Nå etterforskes russiske Vimpelcom for å ha bestukket President Islam Karimovs datter med 30 millioner US $, en åpenbar bestikkelse for konsesjon og markedsdominans i Uzbekistàn. Mobiltelefonbruken vokste raskest i verden fra 1990-tallet i de tidligere sovjetrepublikkene. 

For folk var ikke vant med adgang til telefon fra sovjettiden. Nå er også den tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder siktet av Økokrim for medansvar i Vimpelcoms antatte korrupsjon. Telenor har slitt med sin korrupte oligark-partner Mikhail Friedman i årevis.  Men Telenor var også så dårlig orientert om virkeligheten, at selskapet knapt forsto den lokale rettstilstandene.  Da Telenor tapte en drakamp om en aksjepost i andre, russiske rettsinstans, røpet Telenors Øst-Europa-direktør i forrige ti-år, at selskapet ikke visste, at en anke ikke ga oppsettende virkning i russisk jus.

Juridiske spissfindigheter kan lett bli misforstått. I historisk metodelære står det imidlertid, at svikter dine spesifikke verifikasjonsmetoder, skal du bruke det du ellers vet om saken. (Professor Ottar Dahls lærebok.) Utfra dette perspektiv har det formodningen mot seg, at Fredrik Baksaas og Jo Lunder ikke visste hvilket korrupsjons-høl de vasset ut i da Telenor gikk inn i Uzbekistàn. Da burde bjeller ringt i en arrogant og i beste fall kunnskapsløs forretningskultur.

Alt fra 1990-tallet var jo også Norge pådriver i OECD for å gjøre fremme av korrupsjon i annen stat straffbar etter norsk intern-rett. Det skal bli spennende å se hvem på myndighetssiden som nå våkner i en time de helt åpenbart har sovet i. 

Riksrevisjonens undersøkelser av departementenes eierskap i statsdominerte selskap kan komme til å gi svar på dèt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.