Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Besatt av «Bisettelsen»

Oppfølgerbok i «Beatles»-triologien lanseres 19. august.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er gode tall. Det er fremdeles to måneder igjen til lansering, og jeg tenker at forhåndssalget dobles fram til da. Vi tror boka kommer til å selge veldig bra, sier Tuva Ørbeck Sørheim, redaktør i Bokklubben Nye Bøker.

De har hatt forhåndssalg på boka i to måneder. Til sammenlikning var det 3000 som bestilte Jo Nesbøs «Hodejegerne» før den kom i butikkene.

- Vi selger vanligvis ikke så mange romaner på forhånd, bortsett fra de det er knyttet spesiell forventning til, som utgivelser fra Nesbø eller Anne B. Ragde, sier Ørbeck Sørheim.

- Fantastisk

- Det merkes også spesielt på serieromaner og oppfølgere som dette. Da venter ikke folk på kritikerne, for de skal ha bøkene uansett, sier hun.

- Dette er jo fantastisk! Helt utrolig, utbryter Ingunn Lindborg, informasjonssjef i Cappelen Damm, når hun hører tallene.

Hun forteller at interessen fra både forhandlere, presse og publikum er betraktelig større enn normalt er for tilsvarende bøker på et så tidlig stadium.

I førsteopplaget av den nye pocketutgaven til forrige bok om «Beatles»-gutta, «Bly», har forlaget trykket et utdrag av «Bisettelsen» for å øke interessen for den siste delen av trilogien. Dette opplaget er allerede utsolgt.

«BEATLES»-MANIA: Interessen er allerede enorm for siste kapittel i Lars Saabye Christensens «Beatles»-trilogi. Bokklubben Nye Bøker har allerede forhåndssolgt 3000 bøker, men regner med en dobling innen lanseringen 19. august. Foto: TORBJØRN GRØNNING
«BEATLES»-MANIA: Interessen er allerede enorm for siste kapittel i Lars Saabye Christensens «Beatles»-trilogi. Bokklubben Nye Bøker har allerede forhåndssolgt 3000 bøker, men regner med en dobling innen lanseringen 19. august. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

«Bisettelsen» er foreløpig solgt til Nederland, Tyskland, Danmark og Sverige.

- Fanget ungdomstida

Ørbeck Sørheim mener mange har fått et sterkt forhold til hovedpersonene i boka fra 1984, og at de har betydd svært mye for mange.

- «Beatles» fanget opplevelsen av å være ung på en helt spesiell måte. Den tok oss med fra uskyldige ungdomsår mot voksenlivet. Saabye Christensens skildring av vennskap, kjærester og populærkultur har skyhøy gjenkjennelsesfaktor. Det er derfor den treffer så mange - alle har vært der, sier hun. Mange har skrevet oppvekstromaner, men få gjør det så godt som Saabye Christensen.

Når vi nå møter Kim, Sebastian, Ola og Gunnar 18 år seinere, har også deres alder økt i takt med leserne.

- Jeg tror hovedpersonene gjorde så sterkt inntrykk at de lever med folk fremdeles. Men det er ikke slik at jeg har gått rund og tenkt at «nå må det komme en oppfølger». For det hadde jeg virkelig ikke trodd, sier Ørbeck Sørheim.

image: Besatt av «Bisettelsen»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!