EN OPPRØRER: Edvard Munch og Kristiania-bohemen utfordret borgerskapet for over hundre år siden. - Et opprør som var like barsk som hippieopprøret på 60-tallet i San Fransisco med Jim Morrison og Co. sier Lars Lillo-Stenberg. Foto: Anders Grønneberg
EN OPPRØRER: Edvard Munch og Kristiania-bohemen utfordret borgerskapet for over hundre år siden. - Et opprør som var like barsk som hippieopprøret på 60-tallet i San Fransisco med Jim Morrison og Co. sier Lars Lillo-Stenberg. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Besatt av Edvard Munch

- Jeg kjenner at han er inni hodet mitt.

Lars Lillo-Stenberg (51) har levd med kunstneren siden guttedagene. Nå gir de ut plate sammen.

Siden guttedagene 12. desember er det 150 år siden Edvard Munch ble født. I hele år har vi feiret maleren, men nå er det på tide å markere dikteren og skribenten Munch.

- Jeg har vært opptatt av Edvard Munch helt siden jeg som 14 åring så en tv-serie om ham på NRK midt på 70-tallet, sier Lars Lillo-Stenberg.

12. desember kommer albumet «Lars Lillo-Stenberg: synger Munchs hjerteblod» - samtidig som han markerer 150-års jubileet med forestilling i Tokyo.

Munchs tekstunivers - Det begynte for snart tre år siden. Ellen Sejersted Bødtker og Ole Henrik Moe ville lage en danseforestilling med Munchs tekster - og ønsket meg på laget som låtskriver, forteller Lillo-Stenberg.

Siden da er det blitt en rekke forestillinger på Ramme gård, i New York og neste uke i Tokyo.

Forestillingen har utviklet seg med stadig flere sanger basert på Munchs tekstunivers.

- Som en gryte som godgjør seg over lag tid, ble det til en plate. Noen av tekstene er brukt direkte, andre ting er bearbeidet. Munch er veldig tilstede i det å være menneske, sier Lillo-Stenberg.

«Morsom og pussig» I niende klasse skrev unge Lars Lillo særoppgave om Edvard Munch. Han har lest en rekke bøker om kunstneren, for framholder spesielt Rolf Stenersens «Nærbilde av et geni».

- Edvard Munch har preget meg. Jeg kjenner at han er inni hodet mitt, sier Lillo-Stenberg.

Munch slet med sine demoner, angst, lidelser og sjelelige kamper. Men han hadde også en «morsom og pussig måte å beskrive seg selv om sitt liv på», ifølge Lars Lillo.

For øvrig: DeLillos spiller lørdag kveld på Rockefeller i sin helhet «Neste sommer» - albumet som kom for 20 år siden.

Og: For 20 år siden kom også «Løsrivelse», et album med Kari Bremnes og Ketil Bjørnstad til tekster av Edvard Munch.