Besatt pr brev

En lyriker går inn i en erotisk brevveksling med en kvinne, og brevvekslingen blir til en bok hans venn vil gi ut. Det manuset leser lyrikerens kone mens lyrikeren selv ligger for døden med hjerneblødning. Kanskje.

Regissør John Hughes har ikke gjort det lett, verken for seg selv eller publikum, da han laget sin filmutgave av John A. Scotts roman. Historien begynner i brokker, der vi må streve for å sette bitene sammen til en forståelig historie. Eller to, eller flere, for her avdekker rom for rom seg som i en kinesisk eske.

Lysbildeshow

Anstrengelsen er størst på begynnelsen, der historien fortelles nærmest som lysbildeshow, og der alle involverte synes å ha minst to navn. Men så vokser personene fram, forholdene blir tydeligere, og da siste bilde toner ut skjønner vi alt, nesten så altfor godt.

Som i «Farlige forbindelser» er dette en brevroman av en film, der fortielser og løgn og erotikk driver historien. Det er en trekanthistorie om to kvinner og en mann, og en annen om to menn og en kvinne. Alt dreier seg rundt forholdet mellom diktning og liv, alt plassert i et akademisk kunstnermiljø i Australia og Paris - der referansene strekker seg fra Leonardo da Vinci via Freud til Marquis de Sade.

Elegant

Hughes\' regi er kjølig, og elegant, og skuespillerne Angie Milliken og i særlig grad Jacek Koman som vennen Jeremy leverer imponerende prestasjoner.
Resultatet er blitt en smal og vakker film om erotikk, besatthet og kjærlighet - en kjærlighet langt mindre vakker enn filmen selv.