Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Besk, bitter, banal og rar - men morsom

Otto Jespersen slår til.

SHOW: «Redd mann roper» viser oss Otto Jespersen i kjent stil. Til tider besk og bister. Til tider banal og rar. Til tider absurd, men alltid på en slik måte at han synliggjør verdens absurditeter.

Han bruker livets kontraster og viser oss hvor lite viktige mange av de tingene vi bekymrer oss for egentlig er. Og det gjør han uten å rope.

Nye figurer


«Redd mann roper»s mest høylytte er forestillingens høytspillende - men også høyt kompetente - nesten-jenteband, som letter overgangene og underholder publikum mens Jespersen skifter mellom figurer. Til tross for til dels vanvittige videoinnslag bak dem (kvikk kvasiyoga i skyggerelieff, for eksempel - hylende morsomt) fungerer de også innimellom som en brems i den komiske flyten.

Favoritter


Forhåndsreklamen har hatt et dystert preg, men tematisk begrenser ikke «Redd mann roper» seg til de store tema, som død, aldring eller miljøproblemer. (Den kunne sant å si godt ha inneholdt mer eksistensialisme uten å skremme oss vekk, men, men.)

Her er også innslag som best kan beskrives som harmløs moro.

Forestillingen gir et gjensyn med flere gamle favorittfigurer, de fleste på video, og den introduserer også nye. Enten det skyldes Jespersens egne ideer, skribentkollegers innsats eller Marit Moum Aunes bevisste regi, er hver av dem helhetlig sammensatt, i kroppsspråk, stemmebruk og personlighet.

Showets viktigste figur er uansett, nå som før, ham selv, satirikeren «Otto». Dette er en mann som bruker banaliteter for å vise hvor banal verden kan være, og som griper til dumskap for å vise verdens dumskap. Han er en mann vi aldri helt kan være sikker på. Mener han det han sier han mener - eller mener han kanskje det motsatte? Provoserer han, eller latterliggjør han provokasjon?

Tvetydighet


Otto Jespersen dyrker tvetydighet, og han krever mer av sitt publikum enn det mange av hans komikerkolleger gjør. Han inviterer til tolkning, men før man vet ordet av det, har man overfortolket ham. Dette er en styrke: Selv når du tror du har klassifisert ham, er han i stand til å overraske deg. Ikke bare gjennom tankerekker som tar uventede vendinger, men også gjennom plutselig å vise mildhet. Og hvem ville vel trodd at de i «Redd mann roper» skulle se ham danse og synge?

MED BAND: Med seg på scenen har Otto Jespersen nesten-jenteband, som letter overgangene og underholder publikum. Foto: NINA HANSEN
MED BAND: Med seg på scenen har Otto Jespersen nesten-jenteband, som letter overgangene og underholder publikum. Foto: NINA HANSEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media