MORBID KRITIKK: Yan Lianke advarer mot den kinesiske kapitalismen. 
Foto: Inger Bentzrud
MORBID KRITIKK: Yan Lianke advarer mot den kinesiske kapitalismen. Foto: Inger BentzrudVis mer

Beskriver bleke bønder så tappet for blod at de ikke klarer å jobbe

Sviende symboltung satire over grotesk kinesisk hiv-skandale.

||| BOK: På 1990-tallet ble millioner av kinesiske bønder hivsmittet etter en omfattende blodhandel igangsatt av myndighetene. Korrupsjon, uansvarlig blodtapping og infiserte sprøyter førte til den groteske skandalen i Henan-provinsen. Det er fødestedet til Yan Lianke. Han er blant Kinas mest kjente forfattere, og tidligere oversatt til norsk med den politiske satiren «Tjen folket» (2008).

Døden fortellerI den prisbelønte romanen «Landsbyens blod» har han laget en fiktiv fortelling med utgangspunkt i blodskandalen, som kinesiske myndigheter forgjeves har forsøkt å fortie. Fortelleren er en avdød 12 år gammel gutt. Han forteller fra graven, etter at han ble forgiftet som hevn for at faren hans tjente seg styrtrik på blodhandel. Nå er den fiktive landsbyen Ding i ferd med å dø ut. Byllebefengte landsbyboere vandrer rundt som zombier, trærne er hogget ned for å brukes til kister, jorda ligger brakk og åkrene tørker ut.

Lyrisk desperasjon«Dødsfallene og gråten ville ingen ende ta. Kistemakerne hadde travle dager, og hadde allerede måttet skifte ut øks og sag», heter det i denne boka som rommer mye grotesk komikk. Satirikeren Lianke har en særegen fortellerstil, som treffende er blitt omtalt som lyrisk desperasjon: Usentimentalt, billedrikt og med rytmisk gjentakende mantraer som «Tatt av vinden som vissent løv. Lyset sluknet og de var ikke lenger av denne verden.»

Det er noe trollfjellaktig over den morbide tragikomikken. Guttens bestefar, en anstendig mann og tidligere ansvarlig for skoleklokka i Ding, får i oppdrag å samle alle de syke på skolen. Men døden hindrer verken stjeling, korrupsjon eller kjærlighet. Her er blant annet en tvetydig kjærlighetsfortelling om to som finner hverandre på gravens rand. Med en tragikomisk skildring av byllebefengt elskov.

BlodpengerDenne fantastiske boka er blant mye annet en sviende harselas over gjennomkorrupte kinesiske myndigheter, vanstyre og griske makthavere. Selv handelen med kister korrumperes.

Lianke kommer også med en dommedagsaktig advarsel mot den galopperende kinesiske kapitalismen. Her er tilbakeblikk til den gang blodhandelen starter. De fattige bøndene blir blendet av pengene de får for blodet sitt. Symbolverdien er høy når Lianke beskriver voksbleke bønder så tappet for blod at de ikke klarer å arbeide. I en landsby som anger av blod. Full av blodflekker, sprøytespisser, blodige plastflasker og skitne bomullsdotter. Selv trærne antar en svak rødfarge av den blodige atmosfæren. En landsby som dør fordi landsbyboerne bokstavelig talt selger seg for blodpenger.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 17. august 2010.

Beskriver bleke bønder så tappet for blod at de ikke klarer å jobbe