Beskriver utsøkt en bransje i fritt fall

Halfdan Freihow kjenner forlagene fra innsiden.

INGEN HEVNROMAN: Halfdan W. Freihows rammeverk antyder en nøkkelroman. Men romanen er mer enn en skandaleroman fra virkeligheten. Foto: Mette Randem
INGEN HEVNROMAN: Halfdan W. Freihows rammeverk antyder en nøkkelroman. Men romanen er mer enn en skandaleroman fra virkeligheten. Foto: Mette Randem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: «Du er ikke sann» innledes med en enkel prolog om en eldre kvinne som sitter vendt mot en gravstøtte på en kirkegård. Først i epilogen forstår vi hennes forbindelse til handlingen. Det er en av de vakreste romaninnrammingene jeg har lest.

Freihow kjenner forlagsbransjen bedre enn de fleste, blant annet som tidligere redaktør i Aschehoug. Han har valgt å romandebutere med en 300 siders lang fortelling om en forlagsbransje i fritt fall. Messingdøra til ASA Norsk Forlag likner til forveksling bronsedøra til Gyldendal. Sehesteds plass er blitt Knut Hamsuns plass. Mens ASAs hovedkonkurrent rett over plassen heter H.S. Guldberg & Co. Rammeverket mer enn antyder at dette er en såkalt nøkkelroman.

Den nye tidASA er drevet som et konsern. Direktør Martin Fausk har aldri lest en bok, og kan ikke utstå udugelige forfattere som bare maser om penger. Han tilhører den nye tid, og er bare opptatt av ekspansjon av konsernet. Hans eldre konkurrent H.S. Guldberg, derimot, tilhører den gamle forleggertypen. Belest og dannet, beinhard, durkdreven og slu. Han er nådeløs mot sin eneste datter, som har sviktet og gått over til konkurrenten. Heller ikke hun bryr seg om å lese bøker. Men hun kan selge. Og hun vet hva folk vil ha: Krim, sex og underholdning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer