Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Beskylder bostyrer for utpressing

Alf Tande-Petersen (54) ble renvasket rett før jul. Nå slår han tilbake mot bobehandlingen, som han mener kunne knekt ham som menneske.

VORMSUND (Dagbladet): -  Jeg har fått en helseskade som jeg i verste fall må slite med resten av livet og som jeg får behandling for. Det er klart at kroppen reagerer når man blir utsatt for en slik påkjenning gjennom flere år.

-  Hva slags sykdom er det, psykisk eller fysisk?

-  Det vil jeg ikke si. Da blir det bare snakk om det, mens mitt ærend er at en offentlig myndighet må overta behandlingen av konkursbo for å ivareta rettssikkerheten, sier Tande-P. til Dagbladet.

Utpressing

Bostyrer for konkursbehandlingen av Tande-P. Drift AS og Skauum Drift AS er advokat Viggo Scherger (46). Han har, ifølge sin egen hjemmeside, hånd om 93 konkurssaker. Hele 45 av disse kommer fra Nes tingrett. Der har han monopol sammen med advokat Christian Lundin (36), som tidligere jobbet som dommerfullmektig i Nes.

-  Min ulykke var at jeg fikk en pr-kåt B-advokat som bostyrer. Jeg har klaget til tingretten og skal også levere en klage til Advokatforeningen, fordi han etter mitt skjønn har drevet utpressing og framsatt løgnaktige påstander. Nå må noen ta styring over bostyrer, sier Tande-P. Han presiserer at han ikke har krav på noen annen behandling enn andre som går konkurs, men at han aldri i sitt liv kunne forestilt seg hva han og familien risikerte når han som kjendis gikk dundrende konkurs med sitt restaurantprosjekt.

-  Det å vite at noen med overlegg prøver å skade meg og familien min, er en fryktelig belastning.

Tande-P. er i ferd med å utarbeide en omfattende klage på bostyrers arbeid til Advokatforeningen.

-  Et siste forhold skjedde for få uker siden, da Scherger gikk ut i lokalavisa Romerikes Blad og fortalte at han som bostyrer ville fremme et erstatningssøksmål på tre millioner kroner mot oss som satt i styret. Seinere har han sagt at kunne være villig til å redusere kravet til 200 000 bare for å få saken ut av verden. Hva slags rettssikkerhet har vi overfor slike vilkårlige krav? Jeg har varslet min advokat om at jeg ikke vil betale fem flate øre i avlat til Scherger.

Et annet forhold er bostyrers påstand i mediene om at Tande-P. med familie skulle ha feriert i en leilighet selskapet disponerte i Kragerø og at boet ville kreve 40 000 i oppgjør.

-  Men faktum er at familien min aldri har vært der. På denne måten blandes også ungene mine inn, sier Tande-P. Kravet ble for øvrig trukket da han involverte sin advokat.

Fakturakrangel

TV-personligheten, som i løpet av 2005 kommer tilbake på skjermen, mener også at det finnes mange feil i innberetningene. Fordi han var styreleder i Skauum Drift de siste ukene før konkursåpningen, har han krav på å få tilsendt kopi av bostyrers honorarkrav.

-  Der står det at bostyrer har hatt møter, korrespondanse og telefonsamtaler med meg og at regning er sendt for det, men jeg har bare hatt et oppvaskmøte med Scherger. Han har aldri intervjuet meg om mitt syn på årsaken til konkursen i Skauum Drift. Like fullt har han uttalt seg om min rolle og konkludert med at jeg har gjort meg skyldig i straffbare forhold. Under mitt aller første møte med bostyrer hadde han sluppet et tv-team inn på naborommet for å la seg intervjue etter å ha snakket med meg. Da jeg fikk se innslaget, kastet jeg opp, sier Tande-P., som også opplevde at Scherger vurderte å ta i bruk kommunestyresalen for å få plass til mediene.

Reaksjoner

-  Hvorfor kommer du med dette nå når saken nærmest er over?-  Fordi jeg har fryktet represalier fra Scherger og fordi jeg har fått så utrolig mange reaksjoner fra folk som har opplevd liknende trakassering i konkurssaker. Det er så mange tragedier i kjølvannet av konkurser, men dette er mørketall fordi ingen tør å snakke høyt om det å gå konkurs. Jeg ønsker å advare andre mot å starte ny virksomhet uten å ta høyde for å bli skadelidende økonomisk og helsemessig.

-  Hvor mye har du selv tapt?

-  Ca. fem millioner i form av sparte og lånte midler som jeg nå må betale på, sier Tande-P.

-  Er du involvert i noe forretningsdrift nå?

-  Nei, nå er jeg ute av alt. Og etter det jeg har opplevd, vil jeg aldri våge å satse på vanlig næringsvirksomhet.

Les også:

- Gjør jo bare jobben min

JULEGAVE: - Politiet har etterforsket og kommet til at jeg ikke har gjort noe galt. Det var den beste julegaven jeg kunne få, sier en glad Tande-P. hjemme på Vormsund. Han har nå bestemt seg for å klage på bostyrer, advokat Viggo Scherger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media