NRK-LISENS: Før valget sa Frps Øyvind Korsberg at du hadde betalt din siste NRK-lisens om Frp kom i regjering. Nå sier Ib Thomsen (Frp) at de kan være med på å vurdere hva som helst, så lenge det vurderes opp mot finansiering over statsbudsjettet. Foto: Gonzales Photo / NTB Scanpix
NRK-LISENS: Før valget sa Frps Øyvind Korsberg at du hadde betalt din siste NRK-lisens om Frp kom i regjering. Nå sier Ib Thomsen (Frp) at de kan være med på å vurdere hva som helst, så lenge det vurderes opp mot finansiering over statsbudsjettet. Foto: Gonzales Photo / NTB ScanpixVis mer

Beskylder Frp for valgbløff om ny NRK-lisens

Arild Grande (Ap) reagerer på at Frp før valget sa de skulle fjerne NRK-lisensen, for så å stille seg bak et forslag om at hver person skal betale for NRK. 

(Dagbladet): - Det føyer seg inn i rekken av saker hvor Frp sier de skal få til en endring, og hvor de ikke bare bryter løftet, men går i motsatt retning. Dette er tidenes valgbløff, sier Arild Grande, mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

NY FINANSIERING: Arild Grande, mediepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NY FINANSIERING: Arild Grande, mediepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han sikter til uttalelsen Frps Øyvind Korsberg ga til VG før valget, hvor han kom med et valgløfte om at hvis Frp kom i regjering, hadde man betalt NRK-lisens for siste gang.

Grande reagerer dermed på at Frp stilte seg bak et forslag om at en ny NRK-lisens skal betales av enkeltpersoner, og at alle voksne med inntekt skal betale for NRK uavhengig av om man har TV eller ikke.

Forslaget kom i Familie- og kulturkomiteens innstilling til saken om ny finansiering av NRK.

- Dobling av betalere

Alle partier på Stortinget unntatt Arbeiderpartiet og Senterpartiet stilte seg bak forslaget. I innstillingen skriver partiene også at regjeringen vil se på de ulike modellene som er foreslått før de konkluderer.

Grande legger til at det er 2,3 millioner privathusholdninger i Norge, mens det er over 4,1 millioner over 18 år, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

- Da snakker man om en dobling av antall mennesker som skal betale til NRK. Frp står inne for et forslag om at alle voksne skal bidra. Det kan bety at en familie med to foreldre og en 18-åring som fortsatt bor hjemme skal betale tre NRK-lisenser, mot en i dag, sier Grande.

Vil ha husstandslisens

Han legger til at det for Arbeiderpartiet ikke er aktuelt å være med på forslaget, når det ikke er vurdert opp mot familiers økonomi.

- Forslagene skal utredes, men det er helt tydelig hvilken retning de vil at det endelige forslaget skal gå i, sier Grande.

Arbeiderpartiet mener en løsning hvor hver husstand betaler lisens til NRK, ser ut til å være den beste.

- Vi har ikke fått gode nok svar fra regjeringen på hvordan det skal gjennomføres. Men husstandslisens ligner mest på den måten folk er vant til å betale for medier, som med avisabonnementer og Netflix. Det er også mulig å gradere husstandslisensen ut fra inntekt, sier Grande.

Frp vil utrede

Ib Thomsen, mediepolitisk talsperson for Fremskrittspartiet, sier de fortsatt vil gå inn for at NRK skal finansieres over statsbudsjettet, og ikke av enkeltpersoner. Men de er med på at de andre forslagene skal utredes, så lenge de vurderes opp mot en finansiering over statsbudsjettet.

Dette stod også i stortingsmeldingen om framtidig finansiering av NRK, som kulturminister Linda Hofstad Helleland la frem før jul.

- Vi kan være med på å vurdere hva som helst, så lenge det vurderes opp mot finansiering over statsbudsjettet. Alle modeller skal utredes, og man vet ikke hvor mye det blir per person eller husstand, sier Thomsen.

Han sier at de fortsatt kan stemme for statsbudsjettfinansiering når saken skal til endelig behandling i Stortinget i neste periode.

- Vi får håpe at vi får flertall da. Det er ingen partier som har konkludert endelig, sier han.

- Hvorfor stiller dere dere bak et forslag dere ikke er for?

UTREDES: Ib Thomsen, mediepolitisk talsperson i Frp, sier de kan være med på å vurdere hva som helst, så lenge det vurderes opp mot statsbudsjettfinansiering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UTREDES: Ib Thomsen, mediepolitisk talsperson i Frp, sier de kan være med på å vurdere hva som helst, så lenge det vurderes opp mot statsbudsjettfinansiering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Fordi vi vil ha det utredet. Om vi ikke får flertall for statsbudsjettfinansiering, kan vi se om det er noen andre modeller som er bedre enn dagens ordning, sier han.

Skrotet NRK-lisensen

Før jul la kulturminister Linda Hofstad Helleland frem stortingsmeldingen om fremtidig finansiering av NRK. Hun opplyste at NRK-lisensen skrotes, og byttes ut med en såkalt medieavgift.

Medieavgiften kan enten bli en husstandsavgift, en øremerket skatt etter finsk modell, eller øremerket skatt per person der lav inntekt eller andre kriterier vil kunne gi fritak.

Nå sier flertallet at de ønsker en avgift per person, som ikke er knyttet opp mot om man har TV eller ikke.