Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Beskylder Hennes & Mauritz for plagiat

Kopierte de smykke fra ukjent kunstner? Se selv!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): At man stjeler ideer fra hverandre i moteverden, burde ikke komme som noe sjokk på noen. Men om det viser seg at giganten Hennes & Mauritz har tatt et design fra en ung, svensk kunststudent, vil det være betraktelig mer overraskende.

Anna Tascha Larsson lagde i sitt første år på kunstskole et sølvhalsbånd med et smykke i form av to hørepropper. Nå selger Hennes & Mauritz et nesten identisk halsbånd i sine butikker - også i enkelte filialer i Norge.

- Det er forskjell på å inspireres og å kopiere, og vanligvis er det ikke galt at designere lar seg inspirere av hverandre. De tok imidlertid både mitt design og mitt konsept, og det syns jeg er et overtramp, sier Larsson til Dagbladet.no.

Sjokkert og sint

Hun lagde smykket først smykket til et marked på skolen, og senere ble det solgt i flere butikker i Stockholm og Göteborg. Det ble også plukket opp og vist fram i flere magasiner.

For litt over en uke siden så hun smykket igjen i en moteartikkel i Aftonbladet. Her stod det at smykket var til salgs gjennom Hennes & Mauritz.

- Først ble jeg ganske sjokkert, deretter lei meg og sinna. Men jeg gikk det fort av meg - det er ingen vits i å irritere seg for mye.

Larsson begynte å selge smykket i desember, mens H&M først har begynt å selge smykket nå.

ORIGINALEN: Anna Taschas smykke ble lagt ut for salg i desember i fjor. FOTO: WWW.ANNATASCHA.COM
ORIGINALEN: Anna Taschas smykke ble lagt ut for salg i desember i fjor. FOTO: WWW.ANNATASCHA.COM Vis mer

- Hadde de kommet samtidig, hadde jeg kanskje kunne tro at det ikke var en kopi, men et utrolig sammentreff. Men nå har de hatt tid til å se mitt halsbånd og produsere et liknende, mener Larsson.

Lagd i Korea

I en artikkel i Dagens Nyheter i dag forsvarer Hennes & Mauritz seg med at de tror deres designer og Larsson har vært inspirert av det samme - 80-tallet og The Clash.

I dag hevder H&M at det hadde oppstått en misforståelse om hvilket smykke det dreier seg om.

- Dette smykket er kjøpt direkte av en leverandør i Korea, og har med andre ord ikke blitt designet av oss. Vi holder nå på å undersøke saken nærmere, sier pressetalskvinne Jenni Tapper-Hoël til Dagbladet.no

Hun mener Hennes & Mauritz ikke ville vært tjent med å plagiere noen andres design.

- Det vil åpenbart ikke være i vår interesse å gjøre noe sånt.

Larsson vil uansett ikke gå videre med saken, annet enn å ta kontakt med kleskjeden.

image: Beskylder Hennes & Mauritz for plagiat

- Man er jo tross alt veldig liten sammenliknet med Hennes & Mauritz, sier hun.

<B>H&M-VERSJONEN: Dette smykket, produsert i Korea, selges nå i Hennes & Mauritz-butikkene.