Beskylder matanmeldere for bløff

Spiste ikke kamskjell på Svalbard.

RASENDE: Gert Nygårdshaug synes beskyldningene om juks er uhørte. Han mener han selv og Torgrim Eggen er de ærligste matanmelderne i Norge. FOTO: NINA HANSEN
RASENDE: Gert Nygårdshaug synes beskyldningene om juks er uhørte. Han mener han selv og Torgrim Eggen er de ærligste matanmelderne i Norge. FOTO: NINA HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): «Dette er de suverent best tilberedte kamskjellene jeg noensinne har smakt. Og jeg har smakt mange!», uttaler forfatter Torgrim Eggen i en anmeldelse av restaurant Huset i Longyearbyen.

Forfatterne Gert Nygårdshaug og Torgrim Eggen har i lang tid og under fullt navn anmeldt restauranter for E24. Anmeldelsene har vært skrevet i en personlig stil der dialogen mellom de to er sentral.

Problemet var imidlertid at Eggen aldri var på Svalbard, og at flere av anmeldelsene deres er skrevet uten at de testet maten sammen. Nå har det brutt ut full krangel om restaurantanmeldernes arbeidsmetoder.

- Det stinker
- Ja, vi har dikta opp noe dialog fordi ikke begge har vært til stede, men hva faen. Det faglige er ikke oppdiktet, sier Eggen til Dagbladet.no.

I restaurantmiljøet har det lenge vært en dårlig skjult hemmelighet at flere av Eggen og Nygårdshaugs anmeldelser har vært «fake».

Dette hevder Aperitif-redaktør Jan H. Amundsen, som skrev om saken da han nylig observerte Eggen på Restaurant Cru uten sin kollega. Like etter stod en anmeldelse signert begge to på trykk.

Kanskje nyter Eggen det å lure lesere, og kanskje også redaktøren, til å tro at radarparet har delt en restaurantopplevelse. Nygårdshaug besøker også restauranter helt uten Eggen. Deretter kreeres tilsvarende fiktive samtaler mellom de to som kommer til syne på E24.no. Og som leserne tar for god fisk. Jeg synes det stinker, skrev redaktøren.

- Matanmeldelser skal fungere som all annen journalistikk - den skal være sannferdig og etterettelig. Å blande fiksjon og journalistikk på denne måten er en ekstremt dårlig løsning, sier Amundsen til Dagbladet.no.

Redaktøren påpeker at det kan ha grusomme konsekvenser for et spisested å få en dårlig anmeldelse, og at det derfor blir ekstra alvorlig når Eggen og Nygårdshaug bløffer om rollene sine.

- De eneste ærlige
Forfatter og matskribent Gert Nygårdshaug er svært sint når Dagbladet.no ringer ham opp. Han sier at den av dem som ikke hadde anledning til å bli med, alltid besøkte restauranten like før eller like etter anmeldelsen ble skrevet.

Dette til tross for at Eggen innrømmer at han aldri besøkte Huset på Svalbard.

- Vi har skrevet 45 anmeldelser, og i noen svært få tilfeller har vi vært nødt til å gå ut hver for oss. Da har vi i stedet hatt med oss en matkyndig makker. Jeg vil si vi er langt mer grundige enn andre, smeller det fra Nygårdshaug.

Han anslår antallet anmeldelser som er signert Eggen og Nygårdshaug, uten at begge var til stede, til «mellom seks og seksten».

- Når en restaurant i så jævlig spesielle tilfeller fortjener litt oppmerksomhet, så har vi lov til å gjøre dette. Vi er de eneste matanmelderne som står fram med ekte navn. Dermed er vi også de eneste som er ærlige, og det har vi fått utrolig god respons på, sier Nygårdshaug.

Har skrevet sin siste sak
Torgrim Eggen - som humoristisk omtaler saken som «Nygårdshaug-gate» - påpeker at det ville ha vært praktisk umulig å gå ut for å spise sammen hver fjortende dag, da begge har forpliktelser på annen kant.

Anmelderne har imidlertid hatt med seg andre partnere. På restaurant Cru var for eksempel Nygårdshaug byttet ut med Dagbladets sexspaltist Anders Danielsen Lie.

E24-redaktør Per Valebrokk sier han personlig ikke har sansen for denne blandingen mellom fiksjon og journalistikk. Derfor er han glad for at de to (eller bare en av dem?) skrev sin siste sak for E24 for noen uker siden.

- Jeg bestemte meg selv for å si opp, lenge før denne saken kom på banen. Nå kommer sikkert noen bladsmørere til å legge to og to sammen og få fem, og dermed tro at dette henger sammen. Det er i så fall så tåpelig at jeg kan spise gråstein, sier Nygårdshaug.

MATEKSPERT: Torgrim Eggen har lang erfaring i å omtale mat, og har også skrevet flere bøker om emnet. Han bør imidlertid skille mellom journalistikk og fiksjon, mener kritiker.
MATEKSPERT: Torgrim Eggen har lang erfaring i å omtale mat, og har også skrevet flere bøker om emnet. Han bør imidlertid skille mellom journalistikk og fiksjon, mener kritiker. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer