Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Talib Kweli

Beskylder Rockefeller i Oslo for å sympatisere med nazister

Rapperen Talib Kweli har avlyst kveldens konsert på Rockefeller.

RAPPER: Talib Kweli er kjent for sitt politiske engasjement. I dag skuffet han norske fans som hadde kjøpt billett til kveldens konsert på Rocekfeller i Oslo. Foto: NTB Scanpix
RAPPER: Talib Kweli er kjent for sitt politiske engasjement. I dag skuffet han norske fans som hadde kjøpt billett til kveldens konsert på Rocekfeller i Oslo. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg visste ikke at Rockefeller støtter nazistiske band. Nå vet jeg det. Derfor vil jeg ikke spille der. Hvorfor støtter du konserthus som støtter nazister? Hva er galt med deg. Eier du ikke skam eller moral, spør rapperen Talib Kweli på Twitter.

Han svarer en norsk fan som kritiserer hvorfor artisten avlyste kveldens konsert i Oslo. Grunnen til avlysningen er at Talib Kewli ble gjort oppmerksom på at svartmetall-bandet Taake spiller konsert på Rockefeller i april neste år. Spillejobben til Taake er en del av den kjente metalfestivalen Inferno.

Kweli engasjerte seg og var med på hatstormen som gjorde at Taake måtte avlyse USA-turneen i mars i år, etter at antifascistiske aktivister i organisasjonen Antifa beskyldte Taake for hatretorikk og bruk av hakekors.

- Ville noe ekstremt

Beskyldningene fra Antifa baseres i stor grad på et 11 år gammelt bilde fra en kjent Tyskland-konsert i 2007, hvor frontmann i Taake, Ørjan «Høst» Stedjeberg, gikk på scenen med et hakekors malt på brystet.

- Det ble ikke ble gjort for å støtte nazistenes ideologi. Jeg ville bare gjøre noe ekstremt. Taake har i ettertid til og med spilt i Israel! Det med hakekorset skjedde én gang, og vil ikke skje igjen. Taake er ikke et rasistisk band, skrev Stedjeberg på Facebook i mars.

Til Dagbladet uttalte han følgende:

- Den minste ting som ikke er politisk korrekt blåses ut av proporsjoner. Kritikere tenker ikke særlig langt og det er en enorm vilje til å misforstå og å tviholde på dette. Angående USA, slår det meg hvor overfølsomt det politiske klimaet har blitt etter Trump. Statene er i krise, med alle utslagene det gir seg.

- Lei oss

Daglig leder for Rockefeller, Roar Gulbrandsen, tar ikke telefonen, men det er postet en kommentar på Facebook-sidene til konserten.

- I anledning dagens avlysning av konserten med Talib Kweli er vi lei oss for at artisten tillegger oss oppfatninger vi ikke kjenner oss igjen i. Rockefeller har i sin 33-årige historie alltid tatt aktivt avstand fra rasisme og nynazisme. Vi har stor tillit til Inferno, vår samarbeidspartner gjennom 20 år, og de vurderinger de gjør, står det.

Også Inferno Metal Festival kommenterer avlysningen og beskyldningene fra Kweli:

«Inferno er en inkluderende festival. Vi har blant annet samarbeid med «Metalheads Against Bullying» som jobber mot mobbing, trakassering og diskriminering. Inferno er anerkjent som en av de viktigste metalfestivalene i Europa, både internasjonalt og i Norge. Vi samarbeider med Music Norway som aktivt bruker festivalen til å promotere norske metallband internasjonalt», skriver festivalsjef Jan-Martin Jensen.

- Ville møtt opp

I flere timer mandag ettermiddag har Talib Kweli svart kritikere og fans på Twitter. Gjennomgående argumenterer han for at alle som støtter Rockefeller, støtter Taake og dermed støtter nazister. Det er Oslos oppgave å kjempe mot og påvirke Rockefeller, hevder han.

- Hadde du vært den stemmen du hevder å være, hadde du møtt opp og utdannet publikum om saken du brenner for og hva du mener. I stedet for å droppe ut i siste liten å skuffe fans som ikke er en del av dette, svarer en annen Twitter-bruker til rapperen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!