Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Beskylder «True Detective» for plagiat

Nå slår HBO og serieskaperen tilbake.

KOMPLISERTE SAKER: Mye ligger mellom linjene i «True Detective»-dialogene. Men har serieskaper Nic Pizzolatto trykket alt fra eget bryst? Foto: HBO
KOMPLISERTE SAKER: Mye ligger mellom linjene i «True Detective»-dialogene. Men har serieskaper Nic Pizzolatto trykket alt fra eget bryst? Foto: HBO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Filtermagasin.no): Denne uken har anklagene haglet mot HBO og Nic Pizzolatto - skaperen bak «True Detective» - om at deler av manuset til tv-serien, spesifikt Rust Cohles mange monologer, låner kraftig fra Thomas Ligottis filosofi.

Diskusjonen oppsto på nettsiden Lovecraftzine, hvor Mike Davis og Jon Padgett påpeker likhetene til Ligottis «The Conspiracy Against the Human Race».

Selv om det absolutt er flere likheter mellom arbeidene, stiller HBO seg helt og holdent bak sin manusforfatter når de nå benekter anklagene.

- «True Detective» er et verk med eksepsjonell originalitet, og historien, plottet, figurene og dialogen er Nic Pizzolattos. Filosofiske konsepter er åpne for alle, inkludert fiksjonsforfattere, og det har vært mange eksempel på slikt i fortiden, sier de i en pressemelding (via Indiewire).

Inspirert av mange Nic Pizzolatto sier han lener seg på mange ulike filosofer i sitt arbeid - ikke bare én, og benekter også påstandene til Davis og Padgett.

- De filosofiske tankene uttrykket av Rust Cohle representerer ikke tanker eller ideer som er unike til én forfatter; i stedet er det de filosofiske grunnsteinene til pessimistiske antinatalistiske filosofer med historisk tilbakekall til Arthur Schopenauer, Friedrich Nietzsche, E.M. Cioran og andre, som alle uttrykker slike ideer. Cohle lener seg mot denne filosofien med tyngde, og uttrykker det med egne ord.

Cohle har også ord og setninger lånt fra «The King in Yellow» (som blant annet inspirerte Lovecraft), en «Daredevil»-referanse (L'chaim, fat ass) og ukrediterte sitater fra smale Alan Moore-tegneserier.

Først og fremst viser det kanskje at Pizzolatto ville skrive en figur som er glad i å sitere ting han har lest?

- Et utrop til fans Ingen av de nye uttalelsene sier noe om Ligotti, og hvor nært noen av sitatene ligger hans bøker - men manusforfatteren har tidligere snakket om hvordan han først kom over Ligottis arbeid og «The Conspiracy Against The Human Race», der hevdet han at replikkene det blir snakket mest om var et utrop til fans av Ligotti.

- For meg som en leser var det mindre slagkraftig som filosofi, heller en forfatters ultimate innrømmelse, hvor selvet er monsteret. I episode én er det spesielt to linjer — og det hadde ikke vært vanskelig å omskrive dem - som var formulert for å gi et signal til Ligotti-beundrere, sa han til Wall Street Journal i februar.

Distinksjonen mellom plagiat og hyllest er noe som har blitt diskutert i fiksjonen i årtier, og noe som filmskapere som Quentin Tarantino spesielt har møtt mye på. Der Tarantino derimot er ganske åpen om sine inspirasjonskilder, virker Pizzolatto dog litt mer tilbakeholden.

For tiden skriver Pizzolatto ferdig andre sesong av tv-serien, som ligger an til å få Elisabeth Moss, Colin Farrell, Taylor Kitsch og Vince Vaughn i hovedrollene. Neste sesong har ikke fått noen premieredato av HBO ennå, men er ventet i begynnelsen av neste år.

Denne saken ble opprinnelig publisert på film- og tv-bloggen Filter.

Lik Filter på Facebook og få nyheter om film og serier servert rett i din newsfeed.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!