Beskylder «True Detective» for plagiat

Nå slår HBO og serieskaperen tilbake.

KOMPLISERTE SAKER: Mye ligger mellom linjene i «True Detective»-dialogene. Men har serieskaper Nic Pizzolatto trykket alt fra eget bryst? Foto: HBO
KOMPLISERTE SAKER: Mye ligger mellom linjene i «True Detective»-dialogene. Men har serieskaper Nic Pizzolatto trykket alt fra eget bryst? Foto: HBO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Filtermagasin.no): Denne uken har anklagene haglet mot HBO og Nic Pizzolatto - skaperen bak «True Detective» - om at deler av manuset til tv-serien, spesifikt Rust Cohles mange monologer, låner kraftig fra Thomas Ligottis filosofi.

Diskusjonen oppsto på nettsiden Lovecraftzine, hvor Mike Davis og Jon Padgett påpeker likhetene til Ligottis «The Conspiracy Against the Human Race».

Selv om det absolutt er flere likheter mellom arbeidene, stiller HBO seg helt og holdent bak sin manusforfatter når de nå benekter anklagene.

- «True Detective» er et verk med eksepsjonell originalitet, og historien, plottet, figurene og dialogen er Nic Pizzolattos. Filosofiske konsepter er åpne for alle, inkludert fiksjonsforfattere, og det har vært mange eksempel på slikt i fortiden, sier de i en pressemelding (via Indiewire).

Inspirert av mange Nic Pizzolatto sier han lener seg på mange ulike filosofer i sitt arbeid - ikke bare én, og benekter også påstandene til Davis og Padgett.

- De filosofiske tankene uttrykket av Rust Cohle representerer ikke tanker eller ideer som er unike til én forfatter; i stedet er det de filosofiske grunnsteinene til pessimistiske antinatalistiske filosofer med historisk tilbakekall til Arthur Schopenauer, Friedrich Nietzsche, E.M. Cioran og andre, som alle uttrykker slike ideer. Cohle lener seg mot denne filosofien med tyngde, og uttrykker det med egne ord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer