Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Beskyldes for å bruke Norsk filminstitutt til å presse gjennom krav om penger og kreditering

Espen Sandberg og Joachim Rønning får kritikk av «Beatles»-filmens advokat.

FULL KONFLIKT: Joachim Rønning og Espen Sandberg beskyldes for å ha vært lite tilstede som medprodusenter på «Beatles», men mener selv de ikke har fått sjansen til å gjøre jobben som var Norsk Filminstitutts forbehold for å gi filmen støtte. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO
FULL KONFLIKT: Joachim Rønning og Espen Sandberg beskyldes for å ha vært lite tilstede som medprodusenter på «Beatles», men mener selv de ikke har fått sjansen til å gjøre jobben som var Norsk Filminstitutts forbehold for å gi filmen støtte. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storfilmen «Beatles», filmatiseringen av Lars Saabye Christensens roman, er en av norsk films største satsinger denne høsten. Men bak kulissene er det strid om penger og ære.

- Presse gjennom Filmduoen Espen Sandberg og Joachim Rønning, kjent for å regissert både «Max Manus» og «Kon-Tiki», mener at de ikke har fått utføre sin rolle som «kreative produsenter» og blant annet satt igjen med minimale muligheter til å påvirke klippingen av filmen.

Produsenten, Jørgen Storm Rosenberg i selskapet Storm Rosenberg (SR), er rykende uenig.

«Det virker imidlertid på SR som om Sandberg/Rønning nå bruker NFI for å 'presse gjennom' sine krav i de interne forhandlingene som pågår mellom partene», skrev advokaten hans i mars i år.

- Ingen konsekvenser I april tok Sandberg og Rønnings advokat, Stine Helén Pettersen i advokatfirmaet Bing Hodneland, ut stevning for Oslo tingrett.

Produsent Jørgen Storm Rosenberg ønsket i går ikke å kommentere konflikten utover at han mener den ikke får konsekvenser for filmen, som har planlagt premiere i slutten av august.
I en heftig brevutveksling mellom Storm Rosenberg, Norsk filminstitutt (NFI), og Sandbergs/Rønnings selskap Roenberg Entertainment, avdekkes likevel en rekke detaljer om striden.

I et brev fra mars i år skriver Rønning/Sandbergs advokat at Storm Rosenberg mener de to har vært for lite til stede under arbeidet.
 
Dette stiller Rønning og Sandberg seg «uforstående til, særlig i lys av at Roenberg faktisk har vært stengt ute av prosjektet siden oktober 2013», heter det i brevet.

«Direkte urimelig» Sandbergs/Rønnings advokat skriver også at Storm Rosenberg etterhvert har tatt mindre hensyn til duoens innspill, og ikke har ønsket at «Beatles» skulle markedsføres i særlig grad med referanse til duoens tidligere prosjekter.

Ifølge brevet mente Storm Rosenberg at de to ikke hadde gjort en jobb som tilsa at de skulle få halvparten av inntektene, og kalte dette for «direkte urimelig».

Kreative produsenter Komplikasjonene begynte da duoen Sandberg/Rønning i fjor fikk muligheten til å regissere Hollywood-filmen «Pirates of the Caribbean 5» med Johnny Depp i hovedrollen. Fordi de ikke kunne gjøre to store filminnspillinger samtidig, overlot de regissør-rollen i «Beatles» til danske Peter Flinth.

Norsk filminstitutts forutsetning for å videreføre støtten på 16 millioner kroner var at Sandberg/Rønning i stedet ble «kreative produsenter», med «aktivt ansvar i forarbeid, casting, innspilling og etterarbeid.»

På bakgrunn av striden har NFI stilt spørsmål ved om duoen har hatt en rolle som er i tråd med vilkårene for tilskudd.

- Vi har foreløpig ikke fulgt opp saken videre. NFI har imidlertid adgang til sanksjoner dersom ikke forutsetningene for tilskuddet er fulgt, sier Sveinung Golimo, direktør for produksjon og utviklingsavdelingen i Norsk filminstitutt.

MOTPARTEN: Produsent Jørgen Storm Rosenberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
MOTPARTEN: Produsent Jørgen Storm Rosenberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Storm Rosenbergs advokat skriver i et brev at han ikke kjenner seg igjen i at Sandberg/Rønning har blitt stengt ute fra filmarbeidet. Ifølge ham har de to hatt tilgang til castingtaper og daglige produksjonsrapporter, deltatt på opptak, sett klipp og gitt tilbakemeldinger underveis.

«Det er således SRs klare oppfatning at Sandberg/Rønning har fylt sin rolle som 'kreative produsenter'», skriver han i et brev fra mars i år.

Joachim Rønning og Espen Sandberg har ikke besvart Dagbladets henvendelser om saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!