«Atlantic Crossing»

Beskyldes for å forfalske historien

- At «Atlantic Crossing» skal vises over hele verden er pinlig, sier en av Norges aller fremste historiske eksperter på kongehuset, Tor Bomann-Larsen.

STORSATSING: Sofia Helin, Tobias Santelmann, og Kyle MacLachlan spiller hovedrollene i det historiske dramaet «Atlantic Crossing». Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- At dette skal vises over hele verden er pinlig. Serieskaperne sier at redningen av England under krigen handlet om Norge, og at Roosevelt ble påvirket direkte av Märtha. For en engelskmann å se dette må jo være helt vanvittig, sier en av Norges aller fremste historiske eksperter på kongehuset, Tor Bomann-Larsen, til Dagbladet.

I et leserinnlegg på NRKs Ytring-sider, slakter historikeren store deler av premisset for NRKs storserie «Atlantic Crossing». En dramaserie til over 150 millioner kroner som er solgt til en lang rekke land over hele verden.

Bomann-Larsen mener at serieskaperne driver med historieforfalskning og skriver blant annet:

«Samtiden sliter med «fake news». Fortida må gjerne gjenoppstå som drama. Men dette er noe annet og atskillig mer grumsete. Kronprinsessen som endret krigens kurs, kan bare betegnes som «fake history».»

Steiler av episode fire

Det er episode fire, som ble sendt på NRK i går, som særlig får Bomann-Larsen til å reagere. Serieskaperne har gitt kronprinsesse Märtha æren for en sentral krigshistorisk hendelse, nemlig starten på USAs innføring av den berømte krigsloven «The Lend-Lease Act».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer