MODELLEN: Monumentet skal veie 19 tonn og stå på et fundament som er 2,20 meter x 2,20 meter.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
MODELLEN: Monumentet skal veie 19 tonn og stå på et fundament som er 2,20 meter x 2,20 meter. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Beskyldes for å sette opp kommunistpropaganda i Oslo

- Kunst er kunst, svarer initiativtakeren.

(Dagbladet): 1. mai avdukes monumentet til minne om Osvald-gruppa på Jernbanetorget i Oslo.

Skulpturen, som består av en stor slegge som knuser et hakekors, vekker harme blant mange av Oslos kunstinteresserte.

- Kommunistkunst Kritikerne kaller monumentet utdatert kommunistprogaganda.

- Det er propagandakunst og en åpenbar forherligelse av Sovjet-kommunismen. Skulpturen har et totalitært uttrykk, og er ikke noe godt minnesmerke over den sammensatte gjengen som Osvald-gruppa tross alt var, sier Bård Larsen og fortsetter:

- Dette monumentet er ren kommunistpropaganda som hyller verdiene til ledelsen i gruppa, men langt fra alle som deltok i sabotasjeoppdragene.

Larsen sier han ikke har noe imot at Osvald-gruppa får et nytt minnesmerke, men reagerer på assosiasjonene det nye monumentet gir. Han får støtte fra investor Christian Ringes. 

- Den hører hjemme på 60-tallet i Sovjetunionen. Det er en superbrutalistisk og gammeldags skulptur, sier Christian Ringnes til Aftenposten
- Et sørgelig forsøk Ringnes har donert tigerstatuen på Jernbanetorget til Oslo kommune, og er bekymra for at det nye Osvald-monumentet vil overskygge den. Oslo kommune har sagt at de på sikt ønsker en litt annen plassering på monumentet enn der det står fra og med fredag 1. mai.

Kommunenen har gitt «Komiteen for det antifascistiske monumentet for Osvald-sabotørene og de falne ved NSB» tillatelse til å sette opp monumentet i seks måneder. Etter det skal plassering vurderes. 

- Jeg mener det er på tide at Osvald-gruppa får et skikkelig monument, men dette er et sørgelig forsøk som i liten grad representerer det gruppa gjorde. Det minner meg om Sovjet-tida. Kunst trenger tvetydighet for å fange interesse, dette er så direkte at det ikke sier noe særlig, sier Tone Hansen, direktør ved Hennie Onstad kunstsenter.

Osvald-gruppa har navn etter Asbjørn Sunde, hvis dekknavn var «Osvald». Gruppa sto bak en lang rekke sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig men havnet i etterkrigsårene i skyggen av andre sabotasjegrupper, blant annet fordi ledelsen i gruppa var kommunister. 

Hansen ved Hennie Onstad kaller monumentet gammeldags.

STORT: Monumentet står på en sokkel som er 2,20 x 2,20 meter og blir flere meter høyt. Foto: Stian Haraldsen.
STORT: Monumentet står på en sokkel som er 2,20 x 2,20 meter og blir flere meter høyt. Foto: Stian Haraldsen. Vis mer

- Som vi så fra Sovjet-kunsten er dette egentlig propaganda i stein, og det er ikke noe Oslo trenger nå. I Øst-Europa reiv man jo alle disse monumentene fordi folk var så trøtte av budskapet det sendte, legger hun til. 

- Kunst er kunst Hans O. Felix er blant initiativtagerne til monumentet. Han bare ler av kommunistbeskyldningene.

- Når jeg hører det så trekker jeg smilebåndet, for jeg syntes det veldig flåsete sagt. Det kunstfaglige har ikke jeg peiling på, men kunstneren selv sier at dette ikke har noe med Sovjet å gjøre, men at inspirasjonen er europeisk og amerikansk, sier Felix til Dagbladet.

Han understreker at de gjenlevende medlemmene av gruppa bare har kommet med positiv tilbakemelding.

- Dette forslaget fikk enstemmig støtte fra juryen. Hvor vi står politisk er uniteressant, men jeg har iallefall aldri vært noen kommunist. Det er bare positivt at et minnesmerke skaper debatt, og det var vi også forberedt på at det ville gjøre. Vi diskuterte også de brutalistiske elementene internt i juryen før vi landa på dette bidraget. Folk må huske at kunst er kunst, avslutter han.

OMSTRIDT: Kunstner Bjørn Melbye Gundersen vant konkurransen om et monument til minne om Osvald-gruppa. Flere mener den store hammeren som knuser hakekorset gir kommunist-assosiasjoner. 
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
OMSTRIDT: Kunstner Bjørn Melbye Gundersen vant konkurransen om et monument til minne om Osvald-gruppa. Flere mener den store hammeren som knuser hakekorset gir kommunist-assosiasjoner. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer