Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Beskyldes for avskrift

NRKs Arnt Stefansen beskyldes for nærmest å ha rappet en tredjedel av sin Spania-bok fra et annet verk om Spania.

NRK-journalisten og skribenten, som selv delvis bor i Madrid, utga i høst boka «Spania. Historien, kulturen og menneskene». Nå beskyldes han for å ha skrevet en norsk tilpasning av en amerikansk bok. I en anmeldelse av boka skriver kulturredaktør Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad at den er en «forkortet og uhyre lett omskrevet versjon» av Mark Williams' «The Story of Spain».

-  Parallelltekster

Det er del to han angriper, der tar Stefansen for seg den spanske historien.

-  Avsnitt for avsnitt, sitat for sitat, anekdote for anekdote kan man lese de to historiske gjennomgangene som parallelltekster, skriver Omdal. Han er derfor ikke nådig i sin dom:

-  Det er derfor ikke mulig å gi Stefansens «Spania» noen som helst anbefaling. De som leser engelsk vil ha langt større utbytte av å lese originalverket til Williams, supplert med John Hoopers utmerkete «The New Spaniards».

Forlaget vil sjekke

Boka om Spania er Stefansens tiende utgivelse, og han kjenner seg ikke igjen i kritikken. Han synes det virker litt kunnskapsløst å angripe boka hans på den måten. -  Dette er på grensen til injurierende, og i hvert fall svært sjofelt. Det er en gjennomført, fryktelig omgang med boka. Visst har jeg hentet den delen fra Williams, han er kanskje min viktigste kilde, men jeg har også hentet stoff fra andre bøker - og ikke minst egne erfaringer, sier en oppgitt Stefansen til Dagbladet.

I går kveld sendte han en e-post til Omdal, med klar beskjed om hva han synes om anmeldelsen.

-  Jeg kunne kanskje hatt med en omfattende litteraturliste, men dette er ikke et akademisk verk, sier Stefansen.

Forlaget Damm har lest bokanmeldelsen, men ønsker ikke å uttale seg om beskyldningene.

SLAKTER: Kulturredaktør Sven Egil Omdal.
«MANGE KILDER»: Journalist og forfatter Arnt Stefansen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media