Beskytt norske vassdrag!

Norge har et vassdragslandskap som er blant de mest storslåtte og varierte i verden, skriver miljøvernminister Børge Brende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Å TA VARE PÅ miljøet i vassdragene kan karakteriseres som Norges «regnskogsansvar». Våre mange høye fjell og høytliggende vidder, ofte i kort avstand fra sjøen, kombinert med en variert geologi, mange fosser, innsjøer, elver, daler og fjorder, gjør at Norge har et vassdragslandskap som er blant de mest storslåtte og varierte i verden. Vassdragene og fjordene er det mest særegne ved norsk natur sett i et globalt perspektiv. Jeg ser derfor beskyttelsen av våre vassdrag som en svært viktig oppgave, og vil gi dette arbeidet særlig fokus i år, som FN har erklært for «det internasjonale året for ferskvann».

Hovedutfordringen i verden i ferskvannsåret er å sikre nok - og rent nok - vann til å dekke menneskelige basalbehov. Over 1,2 milliarder mennesker mangler i dag adgang til rent drikkevann, og 2,4 milliarder mennesker har ikke tilgang til tilfredsstillende sanitærtjenester. Sammenlignet med andre land har vi ikke nevneverdig mangel på vann i Norge. I et gjennomsnittsår har vi 40 prosent mer nedbør enn gjennomsnittet for hele verden. Vi har i lang tid kunnet utnytte vann som en kilde til betydelig verdiskaping. I 2000 stod kraftforsyningen for om lag 2,3 prosent av bruttonasjonalproduktet i Norge, dvs. 24,7 milliarder kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer